Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η Φρόσω Δ.


«Οπλισμένοι διαρρήκτες έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα από μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η είδηση κάνει από το πρωί το γύρο του κόσμου. Οι Έλληνες, μεταδίδουν οι ανταποκριτές , δεν μπορούν πλέον να διασφαλίσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους».
Η Φρόσω Δ. στα 78 της χρόνια είχε το συνήθειο να βάζει τον ήχο της τηλεόρασης στη διαπασών. Όχι ότι δεν άκουγε καλά, αλλά ένιωθε έτσι πως είχε παρέα. Κανέναν δεν ενοχλούσε πια ο δυνατός ήχος στις 7 το πρωί. Άλλωστε στην οικοδομή όλοι οι ένοικοι ήταν πια γερόντια. Είδε η Φρόσω τα πλάνα με τους αρχαίους κίονες και στο μυαλό της ήρθε η Ακρόπολη κι οι μέρες της Κατοχής στην Αθήνα. Τότε που έτριζαν τα αυτοσχέδια κάρα από το βάρος των πτωμάτων που κουβαλούσαν στους δρόμους. Τι βάρος δηλαδή... Όσο ζυγίζει ο θάνατος των πεινασμένων παιδιών. Ασήκωτο βάρος.
«Το μνημόσυνο... Μας σκλάβωσαν ξανά. Μας τα πήραν όλα» μονολόγησε κι οργισμένη έκλεισε τον ήχο της τηλεόρασης. Ε, όχι κι αυτό! Αυτό πήγαινε πια πολύ ακόμη και για τη στωϊκή κυρα Φρόσω που είχε δουλέψει 25 χρόνια σε βιοτεχνία ακόμη και γι αυτήν που έχασε παιδί στην Κύπρο κι άντρα στην ξενιτιά. Που αποχαιρέτησε πρόσφατα την κόρη και τον γαμπρό της στο φευγιό κι αυτοί μακριά από την Ελλάδα.
Δεν είναι το Μνημόνιο, που τόλεγε η Φρόσω μνημόσυνο κι έκανε μαύρο χιούμορ, δεν είναι που η σύνταξη δεν φτάνει ούτε για τα φάρμακα πια. Είναι που έχει την αίσθηση τώρα τελευταία πως μπήκανε ληστές στο σπίτι της και αρπάζουνε το λιγοστό της βιος.
Έβαλε ξανά ήχο στην εικόνα κι άκουγε τώρα καθαρά τον θόρυβο από τα τζάμια που σπάνε και τις κλωτσιές στην πόρτα. «Βρε τους άτιμους» σκέφτηκε. «Δε θ' αφήσουν τίποτε όρθιο». Σα νά νιωθε κι η ίδια πια ότι τη φίμωναν και τής έδεναν τα χέρια –τόση ζωντάνια αυτό το κουτί;- κι ύστερα πια σταμάτησε να σκέφτεται άλλο: «Δεν έχουμε πια μέλλον, ούτε παρελθόν...» ήταν πιθανόν οι τελευταίες λέξεις που άκουσαν από το στόμα της οι ληστές που μπούκαραν στο σπίτι της.
Η Φρόσω Δ. στα 78 της χρόνια βρέθηκε φιμωμένη και δεμένη στο σπίτι της. Θύμα μιας ακόμη ληστείας στο κέντρο της Αθήνας, άφησε την τελευταία της πνοή από το «σοκ» όπως είπαν οι ειδικοί. Η τηλεόραση στο σαλόνι της ανοιχτή: «Η φύλακας του Μουσείου βρέθηκε φιμωμένη και ακινητοποιημένη...» και κάπου εκεί ένας κάτοικος της περιοχής φώναξε: «Μας τα πήραν όλα. Εμείς δεν έχουμε μέλλον, θέλουν να μας πάρουν και το παρελθόν».
της Στελίνας Μαργαριτίδου
*Η Στελίνα Μαργαριτίδου είναι άνεργη δημοσιογράφος και blogger.
Πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=12802

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου