Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ανίσχυροι



       Ξαφνικά ένας πόλεμος ξέσπασε, ένας πόλεμος διαφορετικός από τους άλλους. Οικονομικός!! Αλήθεια… τι σημαίνει οικονομικός πόλεμος;;; Ποιος πολεμάει με ποιον;;; Ποιοι είναι οι αντίπαλοι;;;  Ποιος μπορεί να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα;;; 
Το μοναδικό στο οποίο μπορούμε  να απαντήσουμε  με σιγουριά είναι ο σκοπός του πολέμου αυτού. Το χρήμα!!  Ο θεός των σύγχρονων ανθρώπων ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας αυτών. Το χρήμα πάνω απ’ όλα. Ο άνθρωπος δεν μετράει, δεν υπολογίζεται, δεν έχει καμιά αξία μπροστά σε αυτόν τον θεό. Είναι αναλώσιμος. Είμαστε αναλώσιμοι όλοι …. εμείς και τα παιδιά μας.
      «Άνθρωποι» εναντίον ανθρώπων. Χωρίς έλεος!!! Αρκεί να μεγαλώσει ο πλούτος που έχουν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται  για την εξάλειψη της πείνας, της ανεργίας, για την παροχή υπηρεσιών υγείας και  εκπαίδευσης.  Πρέπει οι άνθρωποι να είναι πεινασμένοι και αμόρφωτοι για να επιτυγχάνουν τα σχέδιά τους, για να μπορούν να κυριαρχούν  και να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Τι κι αν καθημερινά πια, παιδιά στα σχολεία λιποθυμούν από ασιτία!! Τι κι αν άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγο φαγητό!! Τι κι αν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αυτοκτονούν λόγω χρεών!!  Τι κι αν ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται καθημερινά!! Αυτές οι εικόνες, που γίνονται όλο και πιο συχνές, αφήνουν ασυγκίνητους  τους δημιουργούς αυτής της κατάστασης. Αυτοί βλέπουν μόνο νούμερα, αριθμούς, χρήμα. Είναι ανάλγητοι. Οι καρδιές τους είναι παγωμένες, χωρίς αισθήματα!!
     Τα όπλα τους δεν είναι τα συνηθισμένα. Δεν έχουν σφαίρες, χειροβομβίδες και κανόνια. Η ανεργία, η φτώχεια, η πείνα, η εξαθλίωση …. Αυτά είναι τα όπλα ενός σύγχρονου πολέμου.
Πως μπορεί αλήθεια να συναισθανθεί κάποιος την πείνα του συνανθρώπου του αν δεν έχει πεινάσει ποτέ ο ίδιος. Ίσα ίσα ήταν πάντα υπερ-χορτάτος!! Πως μπορεί να νιώσει την αγωνία του άνεργου πατέρα που δεν μπορεί να προσφέρει στα παιδιά του τα απαραίτητα. Όταν αυτός ο ίδιος δεν έμεινε ποτέ άνεργος ή ακόμα χειρότερα όταν δεν χρειάστηκε ποτέ του να δουλέψει… τα βρήκε όλα έτοιμα. Πως μπορεί να συναισθανθεί την απογοήτευση στην οποία οδηγεί η καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Αυτά είναι ψιλά γράμματα γι’ αυτούς. Έννοιες όπως ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη τις έχουν διαγράψει από το μυαλό τους. Άνθρωποι θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος!!
      Είμαστε τα θύματα του οικονομικού αυτού πόλεμου. Ενός ανελέητου πόλεμου που ξέσπασε ερήμην μας. Δεν τον προκαλέσαμε, δεν τον δημιουργήσαμε, δεν τον θέλαμε. Τον επέβαλλαν οι ισχυροί. Και βρήκαν συμμάχους πρόθυμους Έλληνες. Άλλωστε η Ιστορία είναι γεμάτη από αυτούς, γεμάτη από δοσίλογους, Εφιάλτες, Τσολάκογλου, ποτέ δε θα στερέψουν.   Εμείς ανίσχυροι, απλοί θεατές μπροστά στη λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Παγωμένοι από το φόβο, υπνωτισμένοι θαρρείς, ανίκανοι να αντιδράσουμε δεχόμαστε τις συνέπειές του!! Το μόνο που κάνουμε έως τώρα είναι να υπομένουμε καρτερικά, να παλεύουμε και να προσευχόμαστε να έχουμε δύναμη για να αντέχουμε τα χτυπήματα.
     Πόσο μοιρολατρικό αλήθεια, ακούγεται αυτό!!! Έτσι άραγε πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στην οποία μας οδήγησαν;;;
Με βεβαιότητα ΟΧΙ!!! Δεν μπορούμε και δεν πρέπει  να αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά  την κατάσταση στην οποία μας έχουν οδηγήσει  κάποιοι από μας, που θέλουν να λέγονται άνθρωποι και παριστάνουν τους σωτήρες μας. Πρέπει να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε. Να ξυπνήσουμε από το λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε. Το χρωστάμε στους ίδιους μας τους εαυτούς. Έχουμε καθήκον απέναντι στα παιδιά μας. Πρέπει να διώξουμε το φόβο, που εσκεμμένα σπέρνουν για να μπορούν ανεμπόδιστοι να δρουν. Να διαμαρτυρηθούμε, να διεκδικήσουμε. Τι;;;  Μα τη ζωή μας, τη ζωή όλων μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν κόβουν απλώς μισθούς και συντάξεις, δεν επιβάλλουν φόρους. Κόβουν κομμάτια της ζωής μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν ενωθούμε είμαστε περισσότεροι από αυτούς.
     Βρισκόμαστε σε πόλεμο!! Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πολεμήσουμε!! Όπως πάντα έκανε ο Έλληνας, στα τόσες χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, απέναντι σε όλους αυτούς τους μισάνθρωπους, ντόπιους και ξένους, μεγάλους και μικρούς.
Να πολεμήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου