Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αποτελέσματα εκλογών εφοριακών Κέρκυρας στις 26/10/2011. Νίκη της ανεξάρτητης κίνησης Αντι-Δράστε

Στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011, στο σύλλογο εργαζομένων στις ΔΟΥ Κέρκυρας και Παξών έγινε πραγματικότητα το όραμα της κίνησης Αντι-Δράστε. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων αντέδρασε και έφερε στην πρώτη θέση την κίνηση Αντι-Δράστε με απολύτως καμία κομματική στήριξη.
Πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα αυτό θα εμψυχώσει και άλλους συναδέλφους ώστε να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:


Για το ΔΣ:
Ψήφισαν: 109
Λευκά :       2
Άκυρα:        1
Έγκυρα:   106
Έλαβαν:
Αντι-Δράστε (Ανεξάρτητοι):                                  45 ψήφους, ποσοστό 42,25%, έδρες 3.

Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ):                   35 ψήφους, ποσοστό 33,02%, έδρες 2.

Κίνηση Αλληλεγγύης Εφοριακών (ΔΑΚΕ):         26 ψήφους, ποσοστό 24,53%, έδρες 2.

Για αντιπροσώπους στην ΠΟΕ-ΔΟΥ
Ψήφισαν: 110
Λευκά :       2
Άκυρα:        1
Έγκυρα:   107
Έλαβαν:
Αντι-Δράστε (Ανεξάρτητοι):                                  45 ψήφους, ποσοστό 42,06%, αντιπρόσωποι: 2
Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ):                   35 ψήφους, ποσοστό 32,71%, αντιπρόσωπος: 1
Κίνηση Αλληλεγγύης Εφοριακών (ΔΑΚΕ):         27 ψήφους, ποσοστό 25,23%, αντιπρόσωπος: 1

Ευχαριστούμε ...

Διαβάστε περισσότερα»

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αποτελέσματα εκλογών εφοριακών Δράμας Καβάλας. Νίκη της ανεξάρτητης κίνησης Ενωμένο Μέτωπο Εφοριακών

Ακολουθείστε τα παρακάτω links  προκειμένου να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα των εκλογών στο σύλλογο Δράμας-Καβάλας όπου την πρώτη θέση κατέλαβε η ανεξάρτητη κίνηση Ενιαίο Μέτωπο Εφοριακών.

http://enmef.blogspot.com

http://www.proininews.gr/?p=10212



Διαβάστε περισσότερα»

Το μήνυμα της κίνησης Αντι-Δράστε πριν την κάλπη για τις εκλογές των εφοριακών, της 26/10/2011.



ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
-      Η κίνηση «ΑΝΤΙ-ΔΡΑΣΤΕ» δημιουργήθηκε, εκτός των όσων αναφέρονται στην ιδρυτική της διακήρυξη, από την ανάγκη έκφρασης – πρότασης – συμμετοχής - διεκδίκησης και αγώνα, έννοιες που στις μέρες μας και ειδικά στον κλάδο μας, έχουν τεθεί στο περιθώριο.
-      Η ονομασία της δεν επιλέχτηκε για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να καταδείξει την αναγκαιότητα της άμεσης αφύπνισης όλων μας και την χάραξη κοινής πορείας και δράσης, ενάντια σε αυτά που έχουμε βιώσει έως σήμερα και στα χειρότερα που μας περιμένουν.
-      Επιδίωξη και σκοπός της είναι να ενώσει όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές θέσεις και απόψεις του καθενός, ανεξάρτητα από την συνδικαλιστική του τοποθέτηση στο παρελθόν και να καθιερώσει όρους ειλικρινούς διαλόγου και συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
-      Ο κλάδος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μία βάρβαρη επίθεση, τόσο από τους κρατούντες και τα παπαγαλάκια τους, όσο και από την ευρύτερη κοινωνία. Το σύνολο των εργαζομένων στοχοποιείται, ταυτίζεται με τη διαφθορά, παρουσιάζεται ως αμοιβόμενο με υπέρογκες αμοιβές και βασικός υπεύθυνος για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Κανείς δεν αναφέρεται πια στην ιδιαιτερότητα του κλάδου και  στο έργο που παράγει. Ακόμη και πρώην συνάδελφοι – συνδικαλιστές νυν βουλευτές, οι οποίοι με την βοήθειά του αναδείχθηκαν πολιτικά, όχι μόνο σιωπούν αλλά συνεργούν στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του.
-      Από την άλλη, οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνώντων και οι  πολιτικές που άσκησαν δεν αναφέρονται καν, οι ημέτεροι μεγαλοκαρχαρίες εξυπηρετούνται ποικιλοτρόπως και συνεχίζουν, οι συγγενείς και φίλοι απολαμβάνουν της φορολογικής ασυλίας και οι επαγγελματίες φοροφυγάδες μικροί και μεγάλοι γελάνε εις βάρος των κορόιδων.

Συνάδελφοι
-      Αν πιστεύετε ότι η προσπάθεια μας για αντίσταση, διεκδίκηση και δράση είναι μάταιη ή περιττή, ας εξακολουθήσετε να παραμένετε απλοί παρατηρητές και παθητικοί αποδέκτες όλων αυτών που σχεδιάζουν για το παρόν μας, το μέλλον μας την ίδια μας τη ζωή.
-      Η μειωμένη συμμετοχή μας στη διαμαρτυρία, η παθητικότητα και η ανοχή μας  αποτελεί την βασική τους επιδίωξη. Δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν πουθενά.
-      Μέχρι σήμερα μας έχουν πάρει πολλά, μην τους αφήσουμε να μας τα πάρουν όλα.
-      Ελάτε να αγωνιστούμε όλοι μαζί, συλλογικά, ανεξάρτητα, ακηδεμόνευτα, δυναμικά ενάντια σε αυτά που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
-      Μπορούμε να πετύχουμε αρκεί να το πιστέψουμε.
-      Αξίζει τον κόπο να πολεμήσουμε. Και να πέσουμε δεν θα το κάνουμε αμαχητί.
-      Για να μπορούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλο στα μάτια, για να αποκτήσει ξανά νόημα και αξία η λέξη «συνάδελφος».
-      Για να μπορούμε να απαντήσουμε στα παιδιά μας όταν μας ρωτήσουν «εσύ τι έκανες;».

CHE FECE......IL GRAN RIFIUTO 

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ (1901)

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει έτοιμο μέσα του το Ναι και λέγοντάς το πέρα πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθηση του. Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, Όχι θα ξανάλεγε. Κι όμως τον καταβάλει εκείνο το Όχι - το σωστό – εις όλην την ζωή του.»

ΝΑΙ – ΟΧΙ. Δύο λέξεις ……. Τρία γράμματα…… όλη μας η ζωή.

Συχνότερα λέμε Ναι, ίσως από συστολή, από φόβο, από ανασφάλεια, από ευγένεια, ενίοτε από αγάπη. Και μας παίρνει ίσως και χρόνια μέχρι να μάθουμε να λέμε το όχι και πότε. Μέχρι που φουσκώνει αυτό το όχι μέσα μας, κι ανεβαίνει…. κι ανεβαίνει και μας πνίγει και γίνεται κραυγή ……ΟΧΙΙΙΙΙΙΙ.
Και τώρα, βρισκόμαστε σε μια στιγμή που πρέπει να τα πούμε και τα δύο……
ΟΧΙ στην δικτατορία σας ….. ΝΑΙ στη δημοκρατία μας … Γιατί εδώ είναι η πατρίδα της,
ΟΧΙ στην τρομοκρατία της χρεοκοπίας …. ΝΑΙ στην έξοδο από την κρίση που εσείς δημιουργήσατε …. Γιατί υπάρχουν λύσεις,
ΟΧΙ στην πληρωμή των δικών σας χρεών …. ΝΑΙ στην πραγματική οικονομία της χώρας …. Γιατί δεν τα φάγαμε μαζί,
ΟΧΙ στην κουτοπονηριά σας ….. ΝΑΙ στο μέλλον μας …. Γιατί δεν είμαστε ηλίθιοι,
ΟΧΙ στην καταστολή σας ….. ΝΑΙ στην αποπομπή σας …. Γιατί είναι το λιγότερο που σας αξίζει,
ΟΧΙ στην προδοσία σας …. ΝΑΙ στην τιμωρία σας …. Γιατί ήρθε η ώρα να πληρώσετε και εσείς,
ΟΧΙ στα βδελυρά σχέδια σας …. ΝΑΙ στην ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας …. Γιατί ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε και τα δύο….
Αλλά πάνω απ’ όλα για να πούμε όλα αυτά τα ναι και όχι, πρέπει πρώτα να πούμε τα μεγάλα ναι και όχι στους εαυτούς μας:
ΟΧΙ στον ωχαδερφισμό μας …. Δεν θα μας σώσουν οι άλλοι….. είμαστε και εμείς μέρος των άλλων….. ΝΑΙ στη συμμετοχή ……… Γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε,
ΟΧΙ στον κομματικό διχασμό …. Δεν θα μας σώσουν τα κόμματα που αποτελούν την σιωπηρή συναίνεση στο έγκλημα που συγκλονίζει τη χώρα …. ΝΑΙ στον κοινό στόχο,
ΟΧΙ στο φόβο …. Ο φόβος ήταν πάντα κακός σύμβουλος …. ΝΑΙ με θάρρος και πορεία μόνο μπροστά ….. γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση.
Γιατί το μέλλον μας, η χώρα μας, η αξιοπρέπεια μας, εξαρτάται μόνο από εμάς….
Και εμείς μπορούμε να πούμε και τα μεγάλα ΝΑΙ και κυρίως τα μεγάλα ΟΧΙ.
ΟΧΙ στο μεσαίωνά τους ….. ΝΑΙ στην αναγέννησή μας ……. , γιατί μετά το σκοτάδι πάντα έρχεται το φως!
Άιντε βρε παιδιά….       


Διαβάστε περισσότερα»

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Διαφθορά στις Εφορίες και το Δημόσιο Τομέα.

Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μας κείμενο, οι Εφορίες έχουν εξέχουσα θέση στο βάθρο της διαφθοράς καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τα Νοσοκομεία. Αμέσως παρακάτω παρατίθενται στοιχεία που αφορούν στο έτος 2010, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας. Τα στοιχεία αυτά παραθέτουμε ως βάση για προβληματισμό όσων επισκέπτονται τη διαδικτυακή μας ιστοσελίδα.  Επίσης αποτελούν ένα μήνυμα σε  όσους είναι επιφορτισμένοι με τη «διαχείριση» του Υπουργείου Οικονομικών: Ορίστε το αποτέλεσμα του «κόπου»  σας.


Ποσοστό διαφθοράς στις υπηρεσίες/Περιστατικά διαφθοράς
Νοσοκομεία 35,4%
Εφορίες 14,4%
Πολεοδομίες 12,1%
Νομαρχίες 4,3%
ΙΚΑ 4,1%
Υπουργείο Μεταφορών 2,1%
ΔΕΗ 1,6%
Δήμοι 1,4%
Λοιπά 24,6%

Μέσος όρος ζητηθέντων ποσών ανά είδος υπόθεσης:
Έλεγχος, κλείσιμο βιβλίων: 3211,00 ευρώ
Περαίωση: 4500,00 ευρώ
Έκδοση δικαιολογητικών: 100,00 ευρώ
Ρύθμιση χρεών: 1800,00 ευρώ
Κληρονομικά: 3000,00 ευρώ
Μέσος όρος ζητηθέντος ποσού για το 2010: 2341,00 ευρώ

Παραθέτουμε το δεκάλογο του ενεργού πολίτη, όπως προτείνεται από τη Διεθνή Διαφάνεια.
1. Οι αρχές του δικαίου μάς διασφαλίζουν την δίκαιη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την Δημοκρατία. Υπακούμε στους νόμους πάντοτε και παντού, απαιτώντας να τους τηρούν και οι πάντες γύρω μας.
2. Δεν κλείνουμε τα μάτια στις παρανομίες. Αν ανεχτούμε τις μικρές πράξεις διαφθοράς, οι εξελιγμένες μορφές τους θα κυριαρχήσουν ως μέθοδοι και νοοτροπίες. Προωθούμε τη διαφάνεια παντού.
3. Ενεργούμε αμερόληπτα, κρίνουμε με τη λογική. Η αξία του καθενός δεν εξαρτάται ούτε από την καταγωγή ούτε από τη συγγένεια ούτε από την παρέα.
4. Δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν ξεπλένουμε χρήμα. Η συμβολή προς το κοινωνικό σύνολο ανταποδίδει οφέλη στον καθένα μας σε κάθε τμήμα της κοινής μας καθημερινότητας.
5. Η πληροφορία είναι κοινό μας αγαθό. Δεν την αποκρύπτουμε, ούτε την «κατασκευάζουμε» για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Ενημερωνόμαστε και σκεφτόμαστε.
6. Καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα και προστατεύουμε τη διαμαρτυρία. Οι «ομαδούλες» επικρατούν γιατί οι πολίτες δεν μιλούν. Απαιτούμε επιμερισμό ευθυνών και δικαιούμαστε να μας λογοδοτούν.
7. Ελέγχουμε τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και των επιχειρήσεων. Αποτελούν κομμάτι της ζωής μας καθημερινά. Επαγρυπνούμε για τη διαφθορά και διεκδικούμε την πληροφόρηση. Δικαιούμαστε να μαθαίνουμε.
8. Συνεργαζόμαστε με τους συμπολίτες αλλά και με οργανισμούς που προωθούν τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον για τη διαφάνεια. Συλλογικά και συντονισμένα, η πεποίθησή μας γίνεται απαίτηση.
9. Εκπαιδεύουμε τους νέους και τα παιδιά, τους μαθαίνουμε ότι η διαφθορά δεν είναι «μαγκιά». Με δημόσιες συζητήσεις και εκστρατείες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλάζουμε νοοτροπία.
10. Κάνουμε πράξη το Δεκάλογο για τη Διαφάνεια, γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αδιαφορούμε άλλο πια. Το ζητούμενό μας είναι η εξέλιξη στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία.

Στοιχεία από την ιστοσελίδα: http://www.transparency.gr

Διαβάστε περισσότερα»

Η τεχνική της προπαγάνδας.

Τα παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά σε συνέντευξη ενός πρώην αξιωματούχου της KGB, του Yuri Alexandrovich Bezmenov, η οποία δόθηκε πριν από 25 χρόνια. Η αξία της συνέντευξης αυτής είναι διαχρονική.  Στο ελληνικό σήμερα βλέπουμε την υποδειγματική εφαρμογή της.  Οι μαθητές έχουν ξεπεράσει τους δασκάλους.

 _________________________________________________________

Ο κύριος σκοπός της προπαγάνδας είναι η ιδεολογική υπονόμευση του εχθρού προκειμένου να αλλάξει αντίληψη και να μη μπορεί να εξάγει λογικά συμπεράσματα.


Συνήθως  τα ακολουθούμενα στάδια της προπαγάνδας είναι τέσσερα.

1ο στάδιο.
 Σε αυτό το στάδιο ο άμεσος σκοπός είναι η «Υπονόμευση του ηθικού» του εχθρού,  ώστε αυτός να στραφεί εναντίον της επικρατούσας τοπικής νοοτροπίας και ιδεολογίας της πατρίδος. Ο εχθρός λοιπόν καθίσταται ανίκανος να διακρίνει την πραγματικότητα, ποιος είναι ποιος, ποιος φταίει για τι, τι είναι το καλό και τι το κακό. Το στάδιο αυτό όπως και το επόμενο είναι σχετικά χρονοβόρο.

2ο στάδιο.
Τώρα έρχεται η σειρά της «Αποσταθεροποίησης». Αυτό γίνεται με τη βοήθεια διαφόρων προοδευτικών  και προχωρημένων αντιλήψεων για πολλά και διάφορα θέματα ώστε να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή της κοινής γνώμης.

3ο στάδιο.
 Το 3ο στάδιο είναι η «Κρίση» η οποία είναι ταχύτατη, επέρχεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 4ο  στάδιο.
Το στάδιο αυτό ονομάζεται «Εξομάλυνση» με μεγάλη σχετικά διάρκεια.  Εδώ πλέον γίνεται η συγκομιδή των «καρπών». Επιβάλλονται τα πλέον δυσβάστακτα και καταδυναστευτικά μέτρα, με σκοπό την δήθεν επαναφορά σε ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Ο πραγματικός  στόχος όμως είναι η απόλυτη οικονομική υποδούλωση της χώρας και των κατοίκων της.

Σταχυολόγηση από άρθρο στο Διαδίκτυο του Υποστράτηγου  (ε.α.) Ιωάννη Μπαλτζώη.


Διαβάστε περισσότερα»

Διαφάνεια και Αξιοκρατία: Τα δύο ζητούμενα στο δημόσιο τομέα.


ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Δια (1) + εμφαίνω (2)
(1) αρχική σημασία διαιρετική  χρησιμοποιείται ευρέως και στην σύνθεση αλλά και σε σημασίες «εξ΄ ολοκλήρου» και «διαμέσου»
(2) εκθέτω, φανερώνω

Διαφάνεια
Ορισμός
Η ιδιότητα του σώματος που είναι διαφανές, που επιτρέπει να διακρίνονται τα αντικείμενα που είναι πίσω από αυτό, (μτφ.) η κατάσταση ή οι συνθήκες που επιτρέπουν σε κάποιον να μαθαίνει την πραγματικότητα και την αλήθεια: Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

Άξιο (1) + κρατία (2)
(1) προέρχεται από το ρήμα άγω οδηγώ, αρχική σημασία ισοβαρής ισότιμος, αρχαία ικανός - πρέπων
(2) αρχική σημασία εξουσιάζω, κυβερνώ – κυριαρχώ, αρχαία (Ηρόδοτος) αποκτώ κατέχω

Αξιοκρατία
Ορισμός
Αντίληψη σύμφωνα με την οποία επιλέγονται οι άξιοι, οι ικανοί, για να αναλάβουν τις διάφορες θέσεις στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση την αντίληψη αυτή η επιλογή γίνεται με μοναδικό κριτήριο τα προσόντα του ατόμου και όχι την καταγωγή, τη συγγένεια την κοινωνική θέση ή άλλα παρόμοια κριτήρια.


Η αξιοκρατία, οι ίσες ευκαιρίες στην κατάληψη αξιωμάτων αποτελεί βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι πολύ σημαντικό στην κατάληψη των αξιωμάτων βασικό ρόλο να παίζουν οι ατομικές ικανότητες, το προσωπικό κύρος, η επιλογή των άξιων και ικανών στα αξιώματα.

Τα στοιχεία της αξιοκρατίας
Επιστημονική συγκρότηση, τιμιότητα, συνέπεια, αμεροληψία, ευσυνειδησία, ειλικρίνεια, κριτική ικανότητα, εχεμύθεια, αλληλεγγύη συνεργατικότητα, κύρος, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, συνείδηση κοινωνικής ευθύνης, παραγωγικότητα και φιλοπονία, κοινωνικά αισθήματα: φιλία, ανθρωπιά.
Η σημασία της αξιοκρατίας για το άτομο και την κοινωνία είναι πολύπλευρη και απλώνεται σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. –Οικογένεια, Σχολείο, Επάγγελμα, Κοινωνία, Πολιτική, Διοίκηση
Στον οικονομικό τομέα τα ικανά άτομα επιλέγουν και υλοποιούν τις πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για την παραγωγή αγαθών. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ποσοτική και ποιοτική παραγωγή υλικών αγαθών. Τα παραγόμενα αγαθά είναι ανταγωνιστικά και επέρχεται οικονομική ωφέλεια τόσο για το άτομο, όσο και για την κοινωνία, που εξασφαλίζει μάλιστα και πολύτιμο συνάλλαγμα.
Στον πνευματικό τομέα όταν τα ικανά άτομα καταλαμβάνουν καίριες θέσεις σε τομείς της πολιτείας που καταστρώνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι βέβαιο ότι έχουμε ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση. Επίσης η επιλογή ικανού εκπαιδευτικού προσωπικού συμβάλλει στην υλοποίηση των προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να προωθείται ευρύτερα η Παιδεία.
Στους διάφορους επιστημονικούς τομείς που σχετίζονται με την έρευνα είναι επόμενο τα άξια και ικανά άτομα να δίνουν νέες προοπτικές στην εξέλιξη των Επιστημών.
Στον κοινωνικό τομέα τα ικανά άτομα, όταν αναλαμβάνουν θέσεις μέσα στο κοινωνικό σύνολο παίρνουν πρωτοβουλίες, προτείνουν προγράμματα, αναλαμβάνουν ευθύνες, καλλιεργούν το διάλογο, γίνονται διαλλακτικά όταν χρειάζεται, επιλέγουν με κριτικό πνεύμα τα καλύτερα προτεινόμενα μέτρα για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και σε κάθε ευκαιρία προωθούν το κοινωνικό συμφέρον.
Η εμπιστοσύνη, που έχουν τα ικανά άτομα στον εαυτό τους, τα απαλλάσσει από τον εγωισμό, μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν την προσφορά των συνανθρώπων τους, να συνάψουν ορθές διαπροσωπικές σχέσεις και να πετύχουν την κοινωνική αποδοχή και αναγνώριση. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η πρόσβαση από το εγώ προς το εμείς, κοινωνικοποιούνται εύκολα, και γι' αυτό τα ικανά άτομα δεν οδηγούνται σχεδόν ποτέ στην κοινωνική περιθωριοποίηση.
Η αξιοκρατία αποτελεί επίσης και κίνητρο άμιλλας. Ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι στοιχείο ατόμων που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στην αξία τους, στις δυνάμεις τους δε λειτουργούν μέσα στο κοινωνικό σύνολο με τρόπο που καταστρατηγεί τις δυνατότητες των συνανθρώπων τους. Από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι ο πραγματικά άξιος θα επικρατήσει, αγωνίζονται για την απόκτηση αρετών και προσόντων.
Αποτελεί παράγοντα ηθικοποίησης, τα άτομα συνειδητοποιώντας ότι το ήθος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την προώθησή τους καλλιεργούν την ευγένεια, την ειλικρίνεια, την ανιδιοτέλεια και άλλες παρόμοιες ηθικές αρετές. Επίσης τα ικανά άτομα στηρίζονται περισσότερο στις δημιουργικές ικανότητές τους και δε συμμαχούν με το ψέμα, την κολακεία, την υποκρισία, το φθόνο, τη ζήλια, τη διαβολή και την υιοθέτηση  της αντίληψης: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Με τον τρόπο αυτό συμπεριφοράς τα άτομα αυτά αποβαίνουν πρότυπα ήθους για τους συνανθρώπους τους.
Τα άτομα, λόγω της αναγνώρισης των ικανοτήτων τους, αισθάνονται ικανοποίηση και αποκτούν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Αυτή η ψυχολογική τους κατάσταση τα καθιστά αγωνιστικά και τα οπλίζει με υπομονή και επιμονή, αρετές απαραίτητες για την υλοποίηση των στόχων τους. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης τα οδηγεί στον προγραμματισμό των επιδιώξεών τους και στην αποβολή του άγχους και της αβεβαιότητας.
Στον πολιτικό τομέα ενισχύεται το δημοκρατικό πολίτευμα. Με τα ικανά άτομα σε καίριες πολιτικές θέσεις προωθείται ο ήρεμος πολιτικός διάλογος, προτείνονται προγράμματα και προωθούνται θεσμοί, που κατοχυρώνουν την ισονομία, την αξιοκρατία και τα ανθρώπινα, γενικότερα, δικαιώματα. Η εκλογή ικανών πολιτικών εκπροσώπων θα απαλλάξει την κοινωνία μας από το λαϊκισμό και την ξύλινη γλώσσα των πολιτικάντηδων.
Τα άτομα, επίσης, που υπηρετούν την κοινωνία μας από τις διάφορες πολιτικές θέσεις, επιδίδονται απερίσπαστα στο έργο τους και εξυπηρετούν τους πολίτες, χωρίς να επηρεάζονται από την κομματική τους ταυτότητα. Αυτό συμβαίνει, γιατί γνωρίζουν ότι κατέχουν δικαιωματικά και όχι ρουσφετολογικά τη θέση τους. Τα αξιοκρατικά επιλεγμένα άτομα δε μαζοποιούνται, δε χειραγωγούνται, δεν ετεροκαθορίζονται και δε μεταβάλλονται σε άβουλα κομματικά όργανα.
Θα μπορούσαμε ανεπιφύλακτα να ισχυριστούμε πως η αξιοκρατία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα τόσο για την ατομική, όσο και για την κοινωνική πρόοδο. Η εκτίμηση αυτή πρέπει να γίνει βίωμα όλων μας, αλλά ιδιαίτερα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ο ανταγωνισμός που επικρατεί διεθνώς απαιτεί να υπάρχουν ικανά στελέχη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, αν θέλουμε να αντέξουμε ως χώρα. Η ένταξή μας, μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και σε άλλους οργανισμούς εγκυμονεί κινδύνους για την επιβίωση μας. Υπάρχει περίπτωση, αν δεν αξιοποιήσουμε τα ικανά στελέχη του τόπου μας, να περιθωριοποιηθούμε ως χώρα.

Η αναξιοκρατία στη σύγχρονη εποχή
Αναξιοκρατία είναι η προώθηση προσώπων στα διάφορα αξιώματα με αθέμιτα μέσα.

Μορφές
Ο νεποτισμός: η μεταβίβαση αξιωμάτων και προνομίων σε συγγενικά πρόσωπα αυτών που είναι στην εξουσία, αντί στα άξια και ικανά άτομα.
Ο φαβοριτισμός ή ευνοιοκρατία: η προτίμηση ευνοούμενου στη διοίκηση, στις κρατικές υπηρεσίες.
Ο αριβισμός ή τυχοδιωκτισμός: η επιδίωξη για γρήγορη ανάδειξη και πλουτισμό με κάθε μέσο.
Οι εκδουλεύσεις - ρουσφέτι: τακτική με την οποία ανάξιοι φθάνουν σε κάποιο σκοπό ή αξίωμα με συνέπεια να απειλείται η ηθική βάση της κοινωνίας.

Αίτια αναξιοκρατίας
Το συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό σύστημα, η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής παιδείας,  η πολιτική ανηθικότητα και η εμπορευματοποίηση της πολιτικής ζωής, τα πολιτικά κόμματα με αντιδημοκρατική λειτουργία, η δομική και λειτουργική ανεπάρκεια της κοινωνίας (τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα: παιδεία, εργασία, περίθαλψη), η πολυνομία, οι ανεπάρκειες της διοίκησης, τα ανθρώπινα πάθη και οι αδυναμίες, όπως ο εγωισμός, η φιλοπρωτία, η φιλαρχία, η εγωπάθεια, η κολακεία, η αδικία, το συμφέρον και ο ατομικισμός, το υλιστικό και ευδαιμονιστικό πνεύμα αναστέλλει κάθε ηθικό φραγμό για την εκπλήρωση του επιθυμητού.

Οι επιπτώσεις της αναξιοκρατίας
Κλονίζεται η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία του κράτους, καθώς το ίδιο χωρίζει  τους πολίτες σε προνομιούχους και μη, υπονομεύεται η εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, διασπάται η κοινωνική συνοχή και η εθνική ομοψυχία, νοθεύεται η πολιτική συνείδηση, καλλιεργούνται τα ανθρώπινα πάθη, ο σκληρός ανταγωνισμός, η αδικία, η παρανομία, η ασυδοσία και το δίκαιο του ισχυρότερου, ισοπεδώνεται η ατομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή, προωθούνται ανήθικοι και ανέντιμοι άνθρωποι, με κίνδυνο τη ναρκοθέτηση των θεμελίων της κοινωνίας, επικρατεί πνευματική και ψυχική διαφθορά, γιατί φθείρονται ηθικά οι άνθρωποι, πνευματική υποβάθμιση, κοινωνική αποδιοργάνωση, κοινωνική αδικία, χρεοκοπία ηθικών αξιών, ψυχολογικά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα, επικρατούν φαινόμενα ευνοιοκρατίας, οικογενειοκρατίας και ρουσφετολογίας. Τα περιβόητα μέσα ανάγονται σε κυρίαρχη πολιτική πρακτική, θριαμβεύουν οι μετριότητες και καθαγιάζεται η ελάσσων προσπάθεια, εξευτελισμός της προσωπικότητας του ατόμου, γιατί, αν και διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα, για να καταλάβει κάποια θέση εντούτοις,  εκλιπαρεί και ικετεύει για το αυτονόητο και λογικό.

Η αντιμετώπιση της αναξιοκρατίας
Αναμφίβολα η επικράτηση της αξιοκρατίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί, όπως προαναφέραμε, στην εποχή μας καταστρατηγείται με πολλούς τρόπους.
Η Πολιτεία οφείλει να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την επικράτηση της αξιοκρατίας.  Οι πολιτικοί άρχοντες οφείλουν να προωθούν αξιοκρατικούς θεσμούς, αλλά και να επιβλέπουν την εφαρμογή τους. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να επικρατήσει η αξιοκρατία, ηθική εξυγίανση του δημόσιου βίου και εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλέγματος, απόλυτη διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, προώθηση της σύγχρονης αναπτυξιακής και αντιγραφειοκρατικής διοίκησης, δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία κομμάτων αρχών, θεσμοθέτηση έντιμου εκλογικού συστήματος, απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ενισχύσει την πολιτική ευθύνη και την υπερηφάνεια του Έλληνα πολίτη, ανθρωπιστική παιδεία, που θα συμβάλει στην ηθικοποίηση και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου. Ως αποτέλεσμα της ηθικοποίησης θα προέλθει και η ορθή αξιολόγηση του ατόμου, οι φορείς κοινωνικοποίησης, όπως είναι η οικογένεια και το σχολείο, να ενδιαφερθούν για την κοινωνική αγωγή των νέων και να τους δημιουργήσουν κοινωνική συνείδηση. Με τον τρόπο αυτό οι νέοι θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει, για να αποκατασταθούν στη ζωή τους, να αποκτήσουν εφόδια, να μη στηρίζονται στις γνωριμίες και να μην αποβλέπουν στα ρουσφέτια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση ή την επιτυχία άλλων στόχων, τα ικανά και καταξιωμένα άτομα να προβάλλονται και να αναγνωρίζεται η αξία τους. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει γνωστή στο κοινωνικό σύνολο η προσφορά των άξιων και ικανών και τα άτομα αυτά θα αποτελέσουν πρότυπα για μίμηση.
 Πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο από την πολιτεία, όσο και από τα μέλη του κοινωνικού συνόλου ότι στην εποχή μας, που οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και οι ανταγωνισμοί εξοντωτικοί, δεν είναι δυνατό να προοδεύσει η χώρα μας, αν δεν αξιοποιήσει το ικανό δυναμικό της.

Πρέπει να γίνει κοινωνική προσπάθεια για την καλλιέργεια αρετών (αυτογνωσία, ειλικρίνεια, εντιμότητα, δικαιοσύνη, μετριοφροσύνη κλπ.).

Το αίτημα για διαφάνεια και αξιοκρατία από αυτούς που ευθύνονται για την κρίση και πλουτίζουν από αυτή είναι εξόφθαλμα υποκριτικό, ενώ από τα αθώα και σαστισμένα θύματα (και όχι μόνο) μπορεί και να είναι αυθεντικό. Σίγουρα αυθεντικό είναι όταν προέρχεται από ανθρώπους που έχουν αρχές και αξίες, όπως τιμιότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια ή (και) πιστεύουν σε (και χαρακτηρίζονται οι ίδιοι από) συλλογικές ποιοτικές συμπεριφορές όπως το φιλότιμο, η αίσθηση της ντροπής, η αίσθηση του μέτρου. Η συνταγή ακούγεται η ίδια από όλους, αλλά ξεκινάει από διαφορετικά υλικά και καταλήγει σε διαφορετικό φαγητό, αφήνοντας σίγουρα κάποιους δυσαρεστημένους.


Διαβάστε περισσότερα»

Συνδικαλισμός: Τι λέει το λεξικό, τι είναι στη χώρα μας.

ΟΡΙΣΜΟΣ     
Συνδικαλισμός: Η δράση εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Ένας συνδικαλισμός κηδεμονευόμενος, ενάντια στο συμφέρον του εργαζόμενου, αλλά και το κοινωνικό συμφέρον.


Τα προβλήματα του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος
       Το υπάρχον πολιτικό σύστημα μέσω της υπερσυγκέντρωσης της κομματικής εξουσίας κηδεμονεύει το συνδικαλιστικό κίνημα. Αν το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ακηδεμόνευτο, χωρίς να φοβάται τις παρεμβάσεις οποιασδήποτε κομματικής βάσης, τότε αυτές δεν θα έχουν καμιά ουσιαστική αξία.
       Τότε το κίνημα αυτό θα απελευθερωθεί και η δράση του θα καθορίζεται από το συμφέρον της ενδιαφερόμενης κοινωνικής ομάδας, αλλά και το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον. Οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα λαμβάνονται με μόνο γνώμονα αυτά τα συμφέροντα.
       Όσον αφορά στα πρόσωπα, αυτοί που θα αναδεικνύονται σε ηγετικές συνδικαλιστικές φυσιογνωμίες, θα είναι γνήσιοι εκπρόσωποι της ομάδας τους και όχι εγκάθετοι τοποτηρητές των συμφερόντων των εκάστοτε κομματικών ηγεσιών, του περιβάλλοντος αυτών ή άλλων προσωπικών συμφερόντων.
      Τα δε μέλη της μέσα σε μια υγιή συνδικαλιστική οργάνωση, θα αποκτήσουν δύναμη και δεν θα είναι μεμονωμένα και αδύναμα άτομα. Αυτήν ακριβώς τη δύναμη φοβάται το ελληνικό κομματικό κατεστημένο.
       Σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα είναι καθοδηγούμενο και χρησιμοποιείται από το πολιτικό στοιχείο και ως μέσο εκτόνωσης κοινωνικών εντάσεων. Οφείλει ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος να αντιληφθεί ποια είναι τα προσωπικά και ποια τα κοινωνικά του συμφέροντα. Να κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ τους, να αποβάλλει τη δουλοπρέπεια, τη φοβία του και την αναζήτηση πλάγιων δρόμων, να ανυψωθεί ως άνθρωπος και να ζητήσει αποφασιστικά ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνική ανέλιξη. Πρέπει να αποβάλλουμε κατάλοιπα του παρελθόντος, για να μπορέσουμε να δούμε την πραγματικότητα από άλλη οπτική γωνία.
       Το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα πρέπει να προστατεύει φυσικά τα οικονομικά συμφέροντα των εργαζόμενων, αλλά, πάνω απ' όλα, πρέπει να προσπαθεί να δημιουργεί τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες και διαδικασίες που θα καλλιεργούν και θα εξασφαλίζουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία του εργαζόμενου, έναντι της ετερονομίας που αναπόφευκτα προκαλεί η συμμετοχή του στην παραγωγική διαδικασία.
       Ο εργαζόμενος μέσα από τη συνδικαλιστική του οργάνωση, την οποία θεωρεί δυναμική προέκταση της ύπαρξής του στο κοινωνικό "γίγνεσθαι", θέλει να επιδιώκει, όχι μόνο την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του και των συνθηκών εργασίας του, αλλά και την κοινωνική ολοκλήρωσή του.
       Ο συνδικαλισμός λοιπόν θα πρέπει να είναι φορέας των επιδιώξεων αυτών και όχι υποχείριο όργανο στα χέρια πρακτικών αντίθετων με τα συμφέροντα, τις επιθυμίες και τα οράματα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, η συνδικαλιστική δράση ενεργεί ενάντια στον ίδιο τον εργαζόμενο, ενάντια στην αντίστοιχη κοινωνική ομάδα στην οποία αυτός ανήκει, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Τα παραπάνω αποτελούν μία μικρή περίληψη, επιμελώς ήπια, του άρθρου που έχει αναρτηθεί στην παρακάτω διαδικτυακή διεύθυνση: 



Διαβάστε περισσότερα»

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αποτελέσματα εκλογών εφοριακών-Σύλλογος Αττικής και Κυκλάδων


Σύλλογος Αττικής και Κυκλάδων.

ΠΑΣΚΕ  36,49%    ( από 56%  το 2008)
ΔΑΚΕ     20,86 %   (από 29,4 %  το 2008)
ΑΣΚΙ     21,52 %    (από 7,6 %  το 2008)
ΔΑΣ       13,44 %   (από 6,94 % το 2008)
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 3,63 %.

Σχόλιο. Η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) χάνει στο σύλλογο αυτό την παντοδυναμία της. Ενώ την προηγούμενη περίοδο έπαιζε στην ουσία μόνη της σε άδειο γήπεδο τώρα είναι απλώς πλειοψηφούσα, δηλαδή δεν μπορεί μόνη της να εκλέξει προεδρείο ειδικά αν υπάρξει συνεργασία των λοιπών παρατάξεων. Οι απώλειές της ανέρχονται στο 35% της δύναμης του 2008.

Η ΔΑΚΕ (ΝΔ) δεν κερδίζει χαμένους ψήφους της ΠΑΣΚΕ. Αντίθετα, χάνει το 31% της δύναμης του 2008.

Η ΑΣΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ) με τη βοήθεια άλλων ανεξάρτητων υποψηφίων, βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό του 2008.

Η ΔΑΣ (ΚΚΕ) κερδίζει και αυτή αρκετούς ψήφους και επίσης βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό του 2008.

Σε αυτά προσθέστε την Πρωτοβουλία Εργαζομένων.


Σύλλογος Μαγνησίας:

ΠΑΣΚΕ 48,7% από 53,1%
ΔΑΚΕ 20,6%  από 33,9%
ΑΣΚΙ 21,1% από 8%
ΔΑΣ 9,6% από 5%

Εδώ η ΠΑΣΚΕ έχει μικρές απώλειες.
Η ΔΑΚΕ καταποντίζεται.
Η ΑΣΚΙ βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά της όπως και στην Αττική, όπως επίσης και η ΔΑΣ.

Δεν γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του Συλλόγου αυτού και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.


Σύλλογος Αργολίδας και Κορινθίας (ενιαία)
ΠΑΣΚΕ 56,65% από 57,79%
ΔΑΚΕ 12,14% από 28,52%
ΕΣΚ 31,21 από 9,89% (στηρίχθηκε από την ΑΣΚΙ)
ΔΑΣ δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Και εδώ ισχύουν περίπου όσα αναφέραμε για το σύλλογο Μαγνησίας. Η ΔΑΚΕ  έχασε όμως πολύ περισσότερο ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι στο σύλλογο Αργολίδας η ΕΣΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 51,85%.

Κάτι κινείται από ό,τι φαίνεται. Κι αν αργήσαμε... ποτέ δεν είναι αργά. Εξάλλου έχουμε πολλά να δούμε ακόμη και περισσότερα να κάνουμε, χρειάζονται δυνάμεις αντίδρασης παντού. 
Διαβάστε περισσότερα»

Επιστολή της κίνησης Αντι-Δράστε αναφορικά στο πολυνομοσχέδιο, προς τους βουλευτές Μακρυπίδη, Κασσάρα και Γκερέκου.


Η παρακάτω επιστολή απεστάλλη στις 18/10/2011 προς τους βουλευτές-εφοριακούς  κ.κ. Μακρυπίδη και Κασσάρα. Τροποποιημένη, λόγω της μη ιδιότητας του εφοριακού, απεστάλλη και στην κυρία Γκερέκου.


Κύριε Μακρυπίδη/κύριε Κασσάρα
Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν πρέπει να σας αποκαλέσουμε αξιότιμο. Ελπίζουμε πως η στάση που θα κρατήσετε στην επόμενη ψηφοφορία, η οποία είναι μία ακόμη ψηφοφορία για να «σωθεί η χώρα», 5η ή 6η κατά σειρά αν δεν κάνουμε λάθος, θα κρίνει αν σας πρέπει η προσφώνηση αυτή.
Σας καλούμε λοιπόν, ως συν-άδελφοι,  που θέλουμε να θεωρούμε πως είμαστε, να καταψηφίσετε το εκτρωματικό αυτό νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί ταφόπλακα για τον ελληνικό λαό. Να το καταψηφίσετε με αφορμή, όχι αιτία, το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο θα οδηγήσει στην εξαθλίωση 15.000 περίπου συναδέλφους σας υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
Μην κάνετε λοιπόν αυτά που δεν θα θέλατε να κάνουν σε εσάς.
Μην μας ξεχάσετε και τώρα, όπως μας έχετε ξεχάσει τα δύο τελευταία χρόνια που τα ΜΜΕ στο σύνολό τους μας λοιδορούν (κατ΄ εντολή ποιού άραγε;).
Τιμήστε την ψήφο του ελληνικού λαού στον οποίο υποσχεθήκατε «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό», «διαφύλαξη του εισοδήματος των μισθωτών» και άλλα τέτοια πολλά. Εκτός και αν επιβεβαιώνετε και εσείς με τις πράξεις σας πως τις υποσχέσεις αυτές δώσατε με σκοπό την κλοπή της ψήφου μας και την καταστροφή μας.

Σας καλούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας:

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Δεν θέλουμε να μας σώσετε ξανά σκοτώνοντάς μας.

Ανεξάρτητοι Εφοριακοί Κέρκυρας
http://anti--draste.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα»

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Το πρώτο μας κείμενο


Συνάδελφοι,
Δυστυχώς η υπηρεσία μας διανύει σήμερα μία από τις χειρότερες περιόδους της,  κάτι που φαίνεται ανάγλυφα στα καταθλιπτικά πρόσωπα των περισσοτέρων μας. Ανασφάλεια,  όχι απλά για το εργασιακό μας μέλλον αλλά για την ίδια μας την επιβίωση, για την κάλυψη και εκείνων ακόμη των βιοτικών μας αναγκών που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί πως θα μας απασχολήσουν.
Οι ευθύνες δεν ανήκουν στους υπαλλήλους Υπουργείου Οικονομικών ή τουλάχιστον στην πλειοψηφία αυτών, όπως έντεχνα καλλιεργεί η καθεστηκυία τάξη και τα φερέφωνά της. Ανήκουν όμως στις έως τώρα κυβερνήσεις που με την αμέριστη βοήθεια και αρωγή των κομματικοσυνδικαλιστικών οργανώσεων φρόντισαν για τη δημιουργία ενός κομματικού, αναποτελεσματικού και διεφθαρμένου κράτους, καθρέφτη του οποίου αποτελεί και η Υπηρεσία μας, σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια». Διαπιστώσεις που απλά επιβεβαιώνουν την εικόνα που εμείς, εκ των έσω,  έχουμε σχηματίσει.
 Οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε άψογη συνεργασία με τους υψηλά ιστάμενους επαγγελματίες κομματικοσυνδικαλιστές,  που τόσα χρόνια με την απαθή και αδιάφορη στάση μας εκλέγουμε,  δημιούργησαν ένα άκρως λειτουργικό (για αυτούς) και αειθαλές σύστημα στο οποίο βάζοντας το δόλωμα των επιλεκτικών τοποθετήσεων στις διάφορες περιζήτητες υπηρεσιακές θέσεις, των αποσπάσεων και των μεταθέσεων    επέφεραν την πλήρη και άδικη ισοπέδωση και απαξίωση των περισσοτέρων μας και το βόλεμα των λίγων εκλεκτών, συνήθως δε αυτών, των επαγγελματιών συνδικαλιστών. Άλλωστε σε ποιον από εμάς δεν έχει καταφερθεί κάποιος γνωστός μας με τη φράση «όλοι οι εφοριακοί ίδιοι είστε και τα παίρνετε».  Ή ακόμη πόσες φορές δεν ακούσαμε το γνωστό σλόγκαν από τα «δημοσιογραφικά» παπαγαλάκια περί «ανικανότητας του φοροελεγκτικού μηχανισμού» δείχνοντας εμάς τους ίδιους και όχι τους χαράσσοντες την οικονομική και φορολογική πολιτική του κράτους.
Για όλα αυτά ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, οι δύο κυρίαρχες παρατάξεις απαξιούσαν και αδιαφορούσαν να ασχοληθούν με την ουσία. Παρότι καταδίκαζαν επιφανειακά, για λόγους εντυπωσιασμού τα κακώς κείμενα,  υπογείως ήταν οι ίδιες που τα δημιουργούσαν και τα αναπαρήγαγαν,  αφού αυτός είναι ο βασικός λόγος ύπαρξής τους. Βεβαίως δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε το σύνολο των συναδέλφων συνδικαλιστών αλλά η πλειοψηφία αυτών τη συμπεριφορά αυτή επέδειξε.
Σήμερα ακόμη, παρόλο  που φτάσαμε στο γνωστό σημείο, δεν βλέπουμε  καμία ουσιαστική αντίδραση. Στο παρελθόν το κυριότερο μας όπλο την απεργία, το χρησιμοποιούσαμε ακόμη και για να επιτύχουμε αυξήσεις στα ΔΙΒΕΕΤ. Τώρα,  που με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα κλείσουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας, τώρα που θα μας τα κατασχέσουν οι τράπεζες  η αντίδραση εξαντλείται κυρίως σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις του τύπου «Φτάνει πια» ή «Ως εδώ». Για τις δε απεργίες τι να προσθέσουμε;   Έως σήμερα μονοήμερες ή διήμερες απεργίες εκτόνωσης, πάντα όμως σε ημερομηνίες αδιάφορες με στόχο διττό. Από τη μία η ικανοποίηση (όπως νομίζουν) των εργαζομένων, από την άλλη η δικαιολόγηση της ύπαρξης των κομματικοσυνδικαλιστών. Το αποτέλεσμα αυτών ποιο  ήταν τελικά; η  οικονομική μας εξουθένωση και η πλήρης απαξίωση του συνδικαλισμού ο οποίος ως πρώτο στόχο θα έπρεπε να έχει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι την παροχή βοήθειας στις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αντιεργατικές και απάνθρωπες πολιτικές εξαθλίωσης.
Στον δικό μας κλάδο μάλιστα είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους άλλοι κλάδοι του Δημοσίου, που δεν έχουν τη δύναμη που έχουμε εμείς για να διεκδικήσουμε  το αυτονόητο, τα δικαιώματά μας. Και οι συνδικαλιστές μας τι έκαναν; Αγώνα για να εφαρμοσθεί η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Ποιος δεν θυμάται πριν από ενάμιση χρόνο την αγωνιώδη προσπάθειά τους για να καταπνίξουν τις αντιδράσεις μας στη γενική συνέλευση; Ποιος δεν θυμάται ότι οι περιφερόμενοι ανά την Ελλάδα μεγαλοσυνδικαλιστές της ΠΟΕ ΔΟΥ μας έκαναν να πιστέψουμε πως θα τα πάρουμε κάτω από το τραπέζι και για το λόγο αυτό δεν έπρεπε να αντιδράσουμε δυναμικά, για να μην αναφέρουμε τις ρήσεις των ντόπιων κυβερνητικών συνδικαλιστών. Οι έτεροι δε  του συνδικαλιστικού δυοπωλίου, αποφάσισαν πως ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης ήταν η φυγή και από τότε… μόνο σιωπή.  Άνοιξαν λοιπόν με τις στάσεις αυτές την κερκόπορτα στην περικοπή του 70% του μισθού μας με  την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας καθώς και με την αναίμακτη (όπως φαίνεται) εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν;  Θα έρθουν άραγε ξανά σήμερα να μας τάξουν τί για να πάρουν την ψήφο μας; Θα μας δώσουν πίσω τον κόπο χρόνων που μας έκλεψαν;
Μάλλον όμως δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτά. Απόδειξη η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ της 08/10/2011. Διαβάζοντας κάποιος το κείμενο αυτό αισθάνεται το λιγότερο ντροπή. Τη ντροπή που δεν αισθάνονται οι συντάκτες του. Στο κείμενο αυτό φάσκουν και αντιφάσκουν. Ενώ δηλώνουν στην αρχή του ότι παλεύουν για μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου μετά αλλάζουν ρότα και δηλώνουν πως παλεύουν για μικρότερες μειώσεις του μισθού και για εφαρμογή των μειώσεων σε βάθος χρόνου. Ακριβώς δηλαδή ό,τι έκαναν πέρσι που πάλευαν για τη μικρή μείωση των επιδομάτων μας με αποτέλεσμα την πλήρη κατάργησή τους. Όσο για την αντίδρασή τους; Δύο 48ωρες απεργίες την ύστατη στιγμή, τη στιγμή που οι μισθοί μας θα κυμανθούν από 700 έως 1200 ευρώ.  Ούτε λόγος για απεργία διαρκείας, το μόνο όπλο που μας απέμεινε την ώρα τούτη. Ούτε λόγος για οποιαδήποτε άλλη αντίδραση. Γιατί άραγε; Μήπως μας κοροϊδεύουν; Το παιχνίδι δεν είναι χαμένο όπως θέλουν να πιστέψουμε, παρότι αρκετοί θεωρούν ότι είναι στημένο. Να δούμε τα παραδείγματα της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και άλλων ΔΕΚΟ που μόνο με την εξαγγελία δυναμικών κινητοποιήσεων εξαιρέθηκαν από το πετσόκομμα των μισθών τους, του κόπου τους. Γιατί Τελωνειακοί και ΚΕΠΥΟ (ΓΓΠΣ)  προχωρούν σε 10ήμερες απεργίες; Γιατί αυτή η υποτέλεια της δικής μας ηγεσίας, γιατί αυτή η υποταγή, γιατί πρέπει να δεχθούμε παθητικά όσα μας ετοιμάζουν;
Κλείνουν δε οι συντάκτες την εκτρωματική ανακοίνωση χρησιμοποιώντας ανήθικα το όνομα της ΠΟΕ ΔΟΥ για δικούς τους σκοπούς προτρέποντάς μας να τους ψηφίσουμε.
Ξεχνούν όμως ότι πλέον δεν ξεχνούμε.
Οι ευθύνες μας λοιπόν είναι τεράστιες για τη μή συνέχιση της ίδιας κατάστασης. Η ψήφος μας σε αυτούς που συνήργησαν ώστε να φθάσουμε ως εδώ θα είναι μια πράξη που θα συντείνει στην αυτοκαταστροφή μας.  Εξάλλου μη νομίζουμε ότι οι περικοπές τελείωσαν. Ήδη τα φερέφωνα του Μνημονίου μας προετοιμάζουν για περαιτέρω μείωση 30% στους μισθούς του ενιαίου μισθολογίου σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πιστεύει κανείς ότι οι υπάρχοντες συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι είναι ικανοί ή το κυριότερο, θέλουν να αγωνισθούν για τα συμφέροντά μας;
Σε διάφορες ΔΟΥ της χώρας ανεξάρτητοι συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο μας προκειμένου να γίνει μια ελάχιστη προσπάθεια ώστε το ρυπαρό αυτό τοπίο να καθαρίσει. Για τον ίδιο λόγο και εμείς, μετά και από παροτρύνσεις συναδέλφων μας αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια διαφορετική συνδικαλιστική πρόταση, μια διαφορετική υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές του συλλόγου μας την οποία βαφτίσαμε «Αντι-Δράστε». Αυτό βέβαια λίγοι από τους χρωματιστούς συνδικαλιστές θα το επιβραβεύσουν. Αντίθετα αρκετοί από αυτούς, πιστεύουμε πως ακόμη και για μας , που απείχαμε από τις κομματικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, πάλι θα «κρεμάσουν» από μια κομματική ταμπέλα ή ένας Θεός ξέρει τι άλλο, ώστε να προσπαθήσουν να διαβάλλουν το ανεξάρτητο της κίνησής μας και να καλύψουν την ένδεια θέσεων και απόψεών τους.
Για αυτό λοιπόν καλούμε όλους που δεν αποτελείτε γρανάζια του διαβρωμένου αυτού μηχανισμού,  ο οποίος αποτελείται από κόμματα και επαγγελματικό συνδικαλισμό, να στηρίξετε την νέα αυτή προσπάθεια. Μια προσπάθεια η οποία αποτελεί ένα μικρό μεν αλλά ουσιαστικό δείγμα αντίστασης και αντίδρασης στη σημερινή κατάσταση. Μια προσπάθεια ώστε να αρθρωθεί μια ανεξάρτητη φωνή απέναντι στη συμβιβασμένη και υποτακτική ηγεσία του κλάδου μας.
Στο σημείο που είμαστε πλέον, η  ψήφος δεν πρέπει να δοθεί με κριτήριο το κόμμα που ψηφίζετε ή τις φιλικές σχέσεις αλλά με κριτήριο την υποστήριξη των συμφερόντων μας ως εργαζομένων.
Ενδεχόμενη  δε αποχή ή άκυρη ψήφος επιβραβεύουν, εγκληματικά κατά την άποψή μας,  τις  καταδικαστέες από την πλειοψηφία μας  συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος.  
Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να αφήσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς, που ήδη έχουν μπει σε λειτουργία για το σκοπό αυτό,  να μας αποπροσανατολίσουν για άλλη μια φορά. Τα απολιθώματα ανήκουν στο παρελθόν.
Συνάδελφοι,
με την ψήφο σας επιτέλους:


Οι θέσεις μας.
·      Ουσιαστική συμμετοχή των υπαλλήλων στα ενδοϋπηρεσιακά κοινά μέσω ανοιχτών συνεδριάσεων του ΔΣ αλλά και μέσω τακτικά επαναλαμβανόμενων γενικών συνελεύσεων για συνεχή επικοινωνία.

·      Κοινοποίηση και δημόσια αιτιολόγηση των αποφάσεων που λαμβάνει το ΔΣ.

·      Συμπόρευση σε κοινούς αγώνες με άλλους κλάδους, ουσιαστική συμμετοχή σε διαδηλώσεις και άλλες μορφές αγώνα και αντίδρασης.

·      Έκδοση ηλεκτρονικού ή έντυπου περιοδικού-φυλλαδίου από τις ΔΟΥ του νομού μας.

·      Δημιουργία διαδικτυακής ιστοσελίδας του συλλόγου μας.

·      Διοργάνωση σεμιναρίων στους νεότερους  υπαλλήλους, από παλαιότερους και έμπειρους ώστε να διαχυθεί η φορολογική γνώση σε όλους. Η ΣΕΥΥΟ ουσιαστικά δεν λειτουργεί πλέον.

·      Κοινοποίηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των προτάσεων και απόψεών μας.

·      Διατύπωση επίσημων συλλογικών προτάσεων προς την ηγεσία του υπουργείου που αφορούν στη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

·      Συνεχής και πραγματικός αγώνας με παρεμβάσεις για αξιοκρατία, αξιοπρέπεια,  ακομμάτιστη λειτουργία των υπηρεσιών μας καθώς και οικονομική ανεξαρτησία των υπαλλήλων μέσω απολαβών που ανταποκρίνονται στη φύση και την ιδιαιτερότητα της δουλειάς μας. Τα τελευταία βέβαια αποτελούν αγαπημένες θέσεις των κομματικών παρατάξεων που δυστυχώς αγωνίστηκαν με τις πράξεις τους να απαξιώσουν αλλά που όμως σήμερα αποκτούν την πραγματική τους αξία.


Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά.


Οι αντιδρώντες  υποψήφιοι:

1.      Γραμμένος Νικόλαος
2.      Δροσοπούλου Αγγελική
3.      Καββαδίας Αριστείδης
4.      Καββαδίας Κωνσταντίνος
5.      Καρούμπης Γεώργιος
6.      Κέφης Χρήστος
7.      Λίβερης Παναγιώτης
8.      Μπαλανίκας Αλέξανδρος
9.      Χαλικιά Νίκη


Διαβάστε περισσότερα»