Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η τεχνική της προπαγάνδας.

Τα παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά σε συνέντευξη ενός πρώην αξιωματούχου της KGB, του Yuri Alexandrovich Bezmenov, η οποία δόθηκε πριν από 25 χρόνια. Η αξία της συνέντευξης αυτής είναι διαχρονική.  Στο ελληνικό σήμερα βλέπουμε την υποδειγματική εφαρμογή της.  Οι μαθητές έχουν ξεπεράσει τους δασκάλους.

 _________________________________________________________

Ο κύριος σκοπός της προπαγάνδας είναι η ιδεολογική υπονόμευση του εχθρού προκειμένου να αλλάξει αντίληψη και να μη μπορεί να εξάγει λογικά συμπεράσματα.


Συνήθως  τα ακολουθούμενα στάδια της προπαγάνδας είναι τέσσερα.

1ο στάδιο.
 Σε αυτό το στάδιο ο άμεσος σκοπός είναι η «Υπονόμευση του ηθικού» του εχθρού,  ώστε αυτός να στραφεί εναντίον της επικρατούσας τοπικής νοοτροπίας και ιδεολογίας της πατρίδος. Ο εχθρός λοιπόν καθίσταται ανίκανος να διακρίνει την πραγματικότητα, ποιος είναι ποιος, ποιος φταίει για τι, τι είναι το καλό και τι το κακό. Το στάδιο αυτό όπως και το επόμενο είναι σχετικά χρονοβόρο.

2ο στάδιο.
Τώρα έρχεται η σειρά της «Αποσταθεροποίησης». Αυτό γίνεται με τη βοήθεια διαφόρων προοδευτικών  και προχωρημένων αντιλήψεων για πολλά και διάφορα θέματα ώστε να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή της κοινής γνώμης.

3ο στάδιο.
 Το 3ο στάδιο είναι η «Κρίση» η οποία είναι ταχύτατη, επέρχεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 4ο  στάδιο.
Το στάδιο αυτό ονομάζεται «Εξομάλυνση» με μεγάλη σχετικά διάρκεια.  Εδώ πλέον γίνεται η συγκομιδή των «καρπών». Επιβάλλονται τα πλέον δυσβάστακτα και καταδυναστευτικά μέτρα, με σκοπό την δήθεν επαναφορά σε ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Ο πραγματικός  στόχος όμως είναι η απόλυτη οικονομική υποδούλωση της χώρας και των κατοίκων της.

Σταχυολόγηση από άρθρο στο Διαδίκτυο του Υποστράτηγου  (ε.α.) Ιωάννη Μπαλτζώη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου