Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Διαφθορά στις Εφορίες και το Δημόσιο Τομέα.

Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μας κείμενο, οι Εφορίες έχουν εξέχουσα θέση στο βάθρο της διαφθοράς καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τα Νοσοκομεία. Αμέσως παρακάτω παρατίθενται στοιχεία που αφορούν στο έτος 2010, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας. Τα στοιχεία αυτά παραθέτουμε ως βάση για προβληματισμό όσων επισκέπτονται τη διαδικτυακή μας ιστοσελίδα.  Επίσης αποτελούν ένα μήνυμα σε  όσους είναι επιφορτισμένοι με τη «διαχείριση» του Υπουργείου Οικονομικών: Ορίστε το αποτέλεσμα του «κόπου»  σας.


Ποσοστό διαφθοράς στις υπηρεσίες/Περιστατικά διαφθοράς
Νοσοκομεία 35,4%
Εφορίες 14,4%
Πολεοδομίες 12,1%
Νομαρχίες 4,3%
ΙΚΑ 4,1%
Υπουργείο Μεταφορών 2,1%
ΔΕΗ 1,6%
Δήμοι 1,4%
Λοιπά 24,6%

Μέσος όρος ζητηθέντων ποσών ανά είδος υπόθεσης:
Έλεγχος, κλείσιμο βιβλίων: 3211,00 ευρώ
Περαίωση: 4500,00 ευρώ
Έκδοση δικαιολογητικών: 100,00 ευρώ
Ρύθμιση χρεών: 1800,00 ευρώ
Κληρονομικά: 3000,00 ευρώ
Μέσος όρος ζητηθέντος ποσού για το 2010: 2341,00 ευρώ

Παραθέτουμε το δεκάλογο του ενεργού πολίτη, όπως προτείνεται από τη Διεθνή Διαφάνεια.
1. Οι αρχές του δικαίου μάς διασφαλίζουν την δίκαιη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την Δημοκρατία. Υπακούμε στους νόμους πάντοτε και παντού, απαιτώντας να τους τηρούν και οι πάντες γύρω μας.
2. Δεν κλείνουμε τα μάτια στις παρανομίες. Αν ανεχτούμε τις μικρές πράξεις διαφθοράς, οι εξελιγμένες μορφές τους θα κυριαρχήσουν ως μέθοδοι και νοοτροπίες. Προωθούμε τη διαφάνεια παντού.
3. Ενεργούμε αμερόληπτα, κρίνουμε με τη λογική. Η αξία του καθενός δεν εξαρτάται ούτε από την καταγωγή ούτε από τη συγγένεια ούτε από την παρέα.
4. Δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν ξεπλένουμε χρήμα. Η συμβολή προς το κοινωνικό σύνολο ανταποδίδει οφέλη στον καθένα μας σε κάθε τμήμα της κοινής μας καθημερινότητας.
5. Η πληροφορία είναι κοινό μας αγαθό. Δεν την αποκρύπτουμε, ούτε την «κατασκευάζουμε» για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Ενημερωνόμαστε και σκεφτόμαστε.
6. Καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα και προστατεύουμε τη διαμαρτυρία. Οι «ομαδούλες» επικρατούν γιατί οι πολίτες δεν μιλούν. Απαιτούμε επιμερισμό ευθυνών και δικαιούμαστε να μας λογοδοτούν.
7. Ελέγχουμε τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και των επιχειρήσεων. Αποτελούν κομμάτι της ζωής μας καθημερινά. Επαγρυπνούμε για τη διαφθορά και διεκδικούμε την πληροφόρηση. Δικαιούμαστε να μαθαίνουμε.
8. Συνεργαζόμαστε με τους συμπολίτες αλλά και με οργανισμούς που προωθούν τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον για τη διαφάνεια. Συλλογικά και συντονισμένα, η πεποίθησή μας γίνεται απαίτηση.
9. Εκπαιδεύουμε τους νέους και τα παιδιά, τους μαθαίνουμε ότι η διαφθορά δεν είναι «μαγκιά». Με δημόσιες συζητήσεις και εκστρατείες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλάζουμε νοοτροπία.
10. Κάνουμε πράξη το Δεκάλογο για τη Διαφάνεια, γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αδιαφορούμε άλλο πια. Το ζητούμενό μας είναι η εξέλιξη στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία.

Στοιχεία από την ιστοσελίδα: http://www.transparency.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλό αγώνα συνάδελφοι, σας παραθέτουμε ένα άρθρο για την διεθνή δήθεν διαφάνεια της οργάνωσης. Ο στρατηγικός στόχος είναι η ενοχοποίηση.

    http://omadaneoneforiakon.blogspot.com/2011/10/blog-post_994.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή