Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η άποψη της ΠΟΕ ΔΟΥ αναφορικά στους ελεγκτές βεβαίωσης και είσπραξης.


Αθήνα 20-2-2012
                               Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΕ –ΔΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ «ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ».
Σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα και έδωσε την αφορμή σε ορισμένα Μ.Μ.Ε. να επιτεθούν (για ακόμη μια φορά) στον κλάδο, η ΠΟΕ – ΔΟΥ διατυπώνει την θέση της. Καλούμε να σταματήσει κάθε παραπληροφόρηση και λασπολογία εναντίον μας και όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την αντικειμενική ενημέρωση (και όχι για λογικές κανιβαλισμού και ζούγκλας), να καταθέσουν τον αντίλογό τους, στις συγκεκριμένες προτάσεις μας και όχι σε φαντασιώσεις.
1.Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ  ήταν και παραμένει διαχρονικό αίτημά μας, απέναντι σε πολιτικές ηγεσίες, που θεωρούσαν και θεωρούν τις φορολογικές υπηρεσίες, σαν εκλογικό λάφυρο. Τα ενιαία – μετρήσιμα –αντικειμενικά – διάφανα κριτήρια, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή κρίση κ.λ.π. Στη κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε τους γραπτούς διαγωνισμούς, (από ανεξάρτητο φορέα) την ΜΟΝΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει, (Νόμοι Παυλόπουλου & Ραγκούση) ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ οι υπηρεσίες μας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανεξάρτητος κρατικός  μηχανισμός (όπως σε όλη την Ευρώπη).

2.     Διαφωνούμε με τον συγκεκριμένο  «διαγωνισμό» γιατί :

A) Οδηγεί στην διάσπαση του εφοριακού κλάδου και  σε συνδυασμό με την περίφημη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δημοσίου και τον περιορισμό των οργανικών θέσεων του Ν. 4024/2011 στέλνει στο περιθώριο, άρα και στις υποχρεωτικές μετατάξεις ή απολύσεις, τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.
B) Αποτελεί μέρος της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, στη λογική της μείωσης των δαπανών, με την μείωση του προσωπικού, που επιβάλουν η τρόικα και το μνημόνιο.
Γ) Η διαδικασία, του συγκεκριμένου διαγωνισμού  τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιλογής αποτελούν προσβολή και εξευτελισμό, για το σύνολο του εφοριακού κλάδου, με αποκορύφωμα τις γραπτές εξετάσεις (τα πτυχία και η επιτυχία στους διαγωνισμούς πρόσληψης πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων), την προφορική συνέντευξη, τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των έμπειρων ελεγκτών και τα «περίφημα» συμβόλαια αποδοτικότητας.
Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των σχετικών διατάξεων και την ένταξη της οργάνωσης του ελέγχου, σε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., που προϋποθέτει την αξιοποίηση του συνόλου των εφοριακών, τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την ηλεκτρονική υποστήριξη του ελεγκτικού έργου, την δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.
3.     Η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, να εγκαταλείψουν τον αυταρχισμό στις αποφάσεις τους και να προχωρήσουν στον αναγκαίο διάλογο με την ΠΟΕ –Δ.ΟΥ, για τα προβλήματα των φορολογικών υπηρεσιών.
Τα τραγικά λάθη τους, οι αντιφάσεις, η πολυνομία και η τραγική κατάσταση των εφοριών, ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και πρέπει να αποφασίσουν κάποτε,  τι θέλουν και με ποιο τρόπο θα το υλοποιήσουν.
4.     Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι η όποια κινητοποίησή μας, θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από Μ.Μ.Ε. (που θέλουν να διαμορφώσουν συγκεκριμένη εικόνα για τους εφοριακούς) καλούμε τους συναδέλφους μας, να μην δώσουν άλλοθι σε οποιονδήποτε και να κινητοποιηθούν για τα αιτήματά μας ΕΙΡΗΝΙΚΑ με ενότητα και δυναμισμό, για το ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ του κλάδου μας.  

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                            ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου