Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Το κράτος πρόνοιας που μεταλλάχθηκε σε κράτος φιλανθρωπίας


ΟΡΙΣΜΟΣ
Κράτος πρόνοιας: το κράτος που διαθέτει θεσμούς για την κοινωνική μέριμνα υπέρ των ασθενέστερων, των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, των αναπήρων, των παιδιών, των μητέρων.
Όντως στο κράτος της Ελλάδας, της Ελλάδας του 21ου αιώνα, του ευρωπαϊκού κράτους, υπάρχουν τέτοιοι θεσμοί.
Το Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 21  προβλέπει ότι το κράτος προνοεί για την υγεία των πολιτών, για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και την περίθαλψη των απόρων. Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί ειδική φροντίδα του κράτους. Η οικογένεια, ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους.
Στο άρθρο 22 επίσης αναφέρει ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών.
Αυτά προέβλεψε ο νομοθέτης. Υποχρέωση του κράτους ήταν και είναι η λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.
Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται στην πράξη.
Προστασία της ιδιοκτησίας
Η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπερχρεωμένοι  στις τράπεζες και διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο ανεξέλεγτος δανεισμός, ο υπερκαταναλωτισμός, η καθημερινή πλύση εγκεφάλου οδήγησαν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στην υπερχρέωση. Ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτονούν λόγω χρεών συνεχώς αυξάνεται.
Πού  ήταν η πολιτεία να προστατέψει τους πολίτες όταν οι τράπεζες  χορηγούσαν παντός είδους δάνεια και πιστωτικές κάρτες, πολλές φορές  χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους  την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, αλλά με μόνο γνώμονα το υπερκέρδος;  Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η πολιτεία ήταν αυτή  που κάποτε προέτρεπε τους πολίτες να πάρουν δάνεια και να «τζογάρουν» στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα  να χαθούν περιουσίες από τα χέρια του απλού κόσμου και να συγκεντρωθούν στα χέρια των ολίγων.
Προστασία της νεότητας
 Η μεγάλη τραγωδία στη χώρα μας. Τα νέα παιδιά που ξεκινούν τη ζωή τους καλούνται να ζήσουν με 510 ευρώ και χωρίς προστασία όσον αφορά στα εργασιακά τους δικαιώματα. Νέοι που σε πολλές περιπτώσεις έχουν υψηλά τυπικά προσόντα: πτυχίο, μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες. Κόπος, χρόνος, όνειρα που αξίζουν μόνο 510 ευρώ. Με αυτό το μισθό καλούνται να ξεκινήσουν τη ζωή τους, ένα μισθό που το μόνο που μπορεί να τους προσφέρει είναι ένα κομμάτι ψωμί και τίποτε άλλο. Έρμαια στις διαθέσεις του κάθε εργοδότη. Για το καλό της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ισχυρίζονται όσοι διαμόρφωσαν με τις αποφάσεις τους αυτή την κατάσταση. Μια κατάσταση που μας γύρισε 100 χρόνια πίσω.
Προστασία του γήρατος
Ας δούμε και τα περήφανα, όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε, γηρατειά. Άνθρωποι που μετά από εργασία μιας ολόκληρης ζωής  βρίσκονται στη θέση να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν 5-10 κιλά φθηνότερης πατάτας. Έτσι, με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν, να μπορέσουν να καλύψουν κάποια άλλη ανάγκη τους, εξίσου σημαντική.  Να αγοράσουν τα φάρμακά τους, που είναι τόσο απαραίτητα  σ΄ αυτή  την ευαίσθητη ηλικία.
Συγκλονίζει η δημόσια αυτοκτονία ηλικιωμένου συνανθρώπου μας, ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να είναι ο πατέρας μας, γιατί δεν άντεχε να φτάσει στον πλήρη ευτελισμό της  ύπαρξής του. Δεν άντεχε να φτάσει στο σημείο να ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει κάτι να φάει. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο περιστατικό. Πρόσφατα πάλι, ηλικιωμένη γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε για να μην γίνεται βάρος στα παιδιά της.
Πως προστατεύθηκε η ζωή και η περηφάνια αυτών των ανθρώπων;;
Προστασία της εργασίας
Η ανεργία στην Ελλάδα του 2012 έχει ξεπεράσει το 20% , σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  20 στους 100 ενεργούς Έλληνες είναι άνεργοι.  Περισσότεροι από 1.100.000 άνθρωποι δεν έχουν εισόδημα. Άνθρωποι που αισθάνονται ότι είναι στο περιθώριο της ζωής, με συμπτώματα κατάθλιψης. Άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ίδιας τους της ζωής με κλονισμένο αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση. Το ¼ του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ο αριθμός των αστέγων συνεχώς αυξάνεται.
Προστασία της υγείας
Νοσοκομεία που υπολειτουργούν με λιγοστό προσωπικό και χωρίς υλικά. Ένα σύστημα υγείας που βασίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες λιγοστών, ευσυνείδητων ανθρώπων. Γιατροί που δέχονται αρρώστους με πλαφόν, όσον αφορά στις δωρεάν επισκέψεις.
Προστασία των απόρων
Οι δρόμοι της πρωτεύουσας γέμισαν με άστεγους, με ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο, χωρίς κανένα στήριγμα στη ζωή τους, με πεινασμένους που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε.
Ένα είναι το συμπέρασμα.
Το κράτος πρόνοιας κατεδαφίστηκε.
Κι ενώ η νέα τάξη των φτωχών ανθρώπων έχει πάρει τη θέση της μεσαίας τάξης, το κράτος φιλανθρωπίας οικοδομείται σιγά σιγά στα ερείπια του κράτους πρόνοιας.
Συσσίτια οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία για τα υποσιτισμένα παιδιά. Τι άλλο θα μπορούσε άραγε να κάνει η Πολιτεία αφού τα υποσιτισμένα παιδιά λιποθυμούσαν μέσα στην τάξη του σχολείου τους μην έχοντας τίποτε να φάνε στο σπίτι τους.
Το Υπουργείο Εργασίας δημιουργεί Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης για την κοινωνική ένταξη και την ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Πεινασμένοι ταΐζονται, άστεγοι προστατεύονται από το κρύο με κουβέρτες και κάποιοι «φιλάνθρωποι» και «ελεήμονες» προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους.
Ο Δήμος της Αθήνας διέθεσε  αίθουσες  για να περάσουν οι άστεγοι τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Όταν δε, κάποιοι από αυτούς θέλησαν να ανοίξουν μια κλειστή αίθουσα του Δήμου Αθηναίων  για να μπουν μέσα και να ζεσταθούν  ο Δήμαρχος έφερε τα ΜΑΤ, να τακτοποιήσουν την κατάσταση. Το μήνυμα ήταν σαφές: «Ό,τι σας δίνουμε θα παίρνετε, δεν θα απαιτείτε, δεν θα διεκδικείτε».
Οι ίδιοι που ψηφίζουν και εφαρμόζουν μνημόνια δημιουργούν κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, παρουσιάζουν τους εαυτούς τους  ως ελεήμονες, φιλάνθρωπους, αλληλέγγυους στη δυστυχία και τη φτώχεια που οι ίδιοι προκάλεσαν.
Τι υποκρισία Θεέ μου!!! Οι ίδιοι που δημιουργούν φτωχούς ανθρώπους, αυτοί θέλουν να παρουσιάζονται με δήθεν έργα ως προστάτες τους!!!
Ο Θεός να ευλογεί τους «σωτήρες» μας!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου