Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Εισαγγελική έρευνα για εφοριακούς με off shore και πολυτελείς βίλες


Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έχει παραγγείλει τη διενέργεια έρευνας για ομάδα πρώην και νυν εφοριακων, οι οποίοι ζουν σε χλιδάτες βίλες και διαθέτουν ξενοδοχεία και off shore εταιρείες.
Αφορμή για την παραγγελία αποτέλεσε φάκελος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα, τα οποία αφορούν συνταξιούχο εφοριακό.
Τα στοιχεία του φακέλου έχουν να κάνουν με πολυτελή ακίνητα και υπεράκτιες εταιρείες, διοικητές των οποίων φέρονται να είναι συγγενείς του συνταξιουχου εφοριακού.
Κατά την πορεία της έρευνας ο εισαγγελέας πρωτοδικών, που τη διενεργεί, συγκέντρωσε στοιχεία για επτά εφοριακούς, οι οποίοι, αν και βρίσκονται εδώ και χρόνια στο "στόχαστρο" των δικαστικών αρχών, καταφέρνουν να αθωώνονται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής" ο κ. Πεπόνης έχει ζητήσει με παραγγελία του τη διενέργεια έρευνας (προκαταρκτικής εξέτασης) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πλούτος - μονοκατοικίες στα βόρεια προάστια, επταόρωφη πολυκατοικία σε άλλη περιοχή της Αττικής, ξενοδοχείο στη Σκόπελο - που προκύπτει μέσα από φωτογραφίες και έγγραφα του φακέλου, αποκτήθηκε νόμιμα ή είναι προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών έλαβε την κατάθεση συνταξιούχου εφοριακού, η οποία αναφέρθηκε στην περίπτωση επτά εφοριακών, που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά μήνυση που κατέθεσε η ίδια κατά παντός υπευθύνου.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα οι επτά εφοριακοί κάθισαν δύο φορές στο σκαμνί για κακουργηματική απιστία, από την οποία η ζημία που επήλθε στο δημόσιο ανέρχεται περίπου στα 28 εκατομμύρια ευρώ και αθωώθηκαν και τις δύο φορές, ενώ τώρα αναμένεται να δικαστούν και τρίτη φορά μετά από αναίρεση του Αρείου Πάγου.
Η υπόθεση, για την οποία κατέθεσε η συνταξιούχος εφοριακός, αφορά την περίπτωση ελέγχου μεγάλης εταιρείας που είχε αναλάβει η ίδια.
Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου η συνταξιούχος σήμερα εφοριακός υποστήριξε, ότι υπέστη ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, για τις οποίες απαλλάχθηκε και τελικά επέβαλε τους αναλογούντες φόρους, ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ (12,5 δις δραχμών).
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως όχι μόνο αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους επτά  συναδέλφους της, που την "πλησίασαν", αλλά επιπλέον τους κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη στα τέλη του 2001, αλλά, όπως είπε, αθωώθηκαν δύο φορές.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελέγξει εξονυχιστικα όλους τους φακέλους που χειρίστηκαν οι επτά πρώην και νυν εφοριακοί, ενώ θα γίνει έλεγχος "πόθεν έσχες" και στα συγγενικά τους πρόσωπα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες που εξετάζει ο εισαγγελέας, ένας από τους εφέτες, που συμμετείχε στη δικαστική σύνθεση που εξέδωσε την αθωωτική απόφαση, είναι συγγενής της συζύγου ενός από τους κατηγορούμενους εφοριακούς.

Πηγή:
http://directnews.gr/greece/9732-eisaggelikh-ereuna-gia-eforiakous-me-biles-kai-off-shore-etaireies.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου