Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - σκούπα


Αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - σκούπα που φέρνει ανατροπές σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και ιδιοκτήτες φορτηγών, με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων τους.
Ακόμη αλλάζει η καταβολή δεδουλευμένων οφειλών από εργοδότες, ενώ ρυθμίζονται σε 60 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Επίσης, επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και φορέων, αλλά και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Από την πρώτη ανάγνωση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για φορολογικά θέματα, όχι μόνο δεν προκύπτουν ψήγματα απλοποίησης της νομοθεσίας, ή προσπάθεια για φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον, αλλά αντίθετα καθιερώνονται κίνητρα περαιτέρω φυγής κεφαλαίων από τη χώρα, διατηρείται ο ΚΒΣ και καθιερώνονται πολύπλοκες ποινές για φοροδιαφυγή. Με καθυστέρηση περίπου ενός έτους, το υπουργείο Οικονομικών καταργεί και για τα φυσικά πρόσωπα, που διαμένουν μόνιμα, στην Ελλάδα την φορολόγηση στην κλίμακα, επαναφέροντας την παρακράτηση φόρου. Μόνο που θέτει το συντελεστή παρακράτησης στο 25%, ενώ μέχρι το 2010 όταν και καταργήθηκε, ανερχόταν στο 10%.
Πρόκειται σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών για «εξοντωτική» και παράλογη φορολόγηση μια και ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής (effective rate) παραμένει στο 40%. Δηλαδή μια εισηγμένη επιχείρηση με κέρδη 100 ευρώ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 20 ευρώ, και αν διανείμει το σύνολο των καθαρών κερδών της (80 ευρώ) το Δημόσιο θα εισπράξει μέσω της παρακράτηση φόρου 25% άλλα 20 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για το μέτοχο θα ανέλθει στα 40 ευρώ για κάθε 100 ευρώ κέρδος. Το κακό είναι ότι ο παραπάνω εξοντωτικός συντελεστής ισχύει μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, καθώς η πλειονότητα των ξένων επενδυτών απαλλάσσονται της παρακράτησης φόρου.
Με βάση το κοινοτικό δίκαιο, της παρακράτησης φόρου απαλλάσσονται, όσοι εδρεύουν σε χώρα της Ε. Ε και κατέχουν πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής επιχείρησης (π.χ. Deutsche Telekom – OTE), ενώ όσοι μέτοχοι εδρεύουν σε χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης θα συμψηφίζουν την παρακράτηση με το φορολογικό συντελεστή που ισχύει στην χώρα τους. Πρακτικά η παραπάνω ρύθμιση ωθεί όσους επιχειρηματίες διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα, να την μεταφέρουν σε χώρες της Ε.Ε. ή σε χώρες με σημαντικά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα. Ήδη μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επιδώσει σχετικό τελεσίγραφο εδώ και μήνες ζητώντας να υπάρξει μείωση του συντελεστή φόρου παρακράτησης μερισμάτων.
Στόχος της νέας τροποποίησης σύμφωνα με ειδικούς σε φορολογικά θέματα, δεν είναι άλλος από την αύξηση των εσόδων. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα εισοδήματος δεν ήταν τα αναμενόμενα, ενώ για όσους δήλωναν εισοδήματα κάτω των 26 χιλ. ευρώ πρακτικά δεν υπήρχε φορολογική επιβάρυνση για τα μερίσματα που είχαν λάβει. Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε για άλλη μια φορά την τακτική «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι» σημειώνουν οι ίδιοι, τονίζοντας ότι σε μια περίοδο που η χώρα επιδιώκει να ανασχέσει την ύφεση και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, διατάξεις όπως η παραπάνω οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. «Με τέτοιες ρυθμίσεις όχι μόνο δεν θα προσελκύσει η χώρα επενδύσεις, αλλά θα φύγουν και θα αποχωρήσουν και εγχώρια κεφάλαια» διαπιστώνουν.

Αλλάζει …καπέλο ο ΚΒΣ και μετονομάζεται σε ΚΑΣ
Απογοήτευση προκαλεί και η διάψευση της εξαγγελίας για κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μόλις 12 από τα 48 άρθρα του ΚΒΣ καταργούνται, σύμφωνα με ορκωτούς, με τα υπόλοιπα να παραμένουν ενεργά. Προκειμένου δε να φανεί ότι καταργείται ο ΚΒΣ μετονομάζεται σε "Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών" και ενσωματώνεται στο βασικό φορολογικό νόμο.
Τέλος εντύπωση προκαλεί στους ορκωτούς η πολυπλοκότητα των ποινών κατά της φοροδιαφυγής που προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Πρόκειται για τον ορισμό της πολυπλοκότητας, δηλώνουν, την ώρα που απαιτούνται καθαροί και εφαρμόσιμοι κανόνες.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου