Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Φορολογικά έσοδα μόνο στα χαρτιά.

Πηγή: tanea.gr
Στα χαρτιά παραμένουν δημόσια φορολογικά έσοδα ύψους 7,6 δισ. ευρώ, με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να οδηγήσουν στο ταμείο του Δημοσίου φόρους και πρόστιμα που έχουν κλειδώσει προς είσπραξη με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων - τα οποία για πρώτη φορά καταγράφονται - είναι αποκαλυπτικά της γύμνιας του συστήματος είσπραξης δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με αυτά, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει προς είσπραξη 8.222.957.957 ευρώ και από αυτά, στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει μόλις 615.288.124 ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 7,48% του συνόλου! Με απλά λόγια, οι Εφορίες που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των ποσών αυτών δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν ούτε καν ένα για κάθε δέκα ευρώ που επιδικάζουν τα δικαστήρια. Ολα αυτά, την ώρα που η τρόικα απαιτεί τον Ιούνιο νέο πακέτο μέτρων 11,6 δισ. ευρώ.

Για τρεις λόγους. Αναζητώντας τους λόγους για την αδυναμία είσπραξης των επιδικασθέντων ποσών, εφοριακοί σημειώνουν τρεις παράγοντες:
1.  Τις χρονοβόρες διαδικασίες από τη βεβαίωση ενός προστίμου μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Στις δικαστικές αίθουσες συνωστίζονται σήμερα περισσότερες από 170.000 φορολογικές υποθέσεις και τα έσοδα που διεκδικεί το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ. Μέχρι πρότινος η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης μπορεί να απαιτούσε ακόμα και δέκα χρόνια. Ετσι, όταν το Δικαστήριο έστελνε την απόφαση στην Εφορία και ο εφοριακός επεδίωκε την είσπραξη των επιδικασθέντων ποσών, σε πλειάδα περιπτώσεων οι επιχειρήσεις στις οποίες είχαν βεβαιωθεί τα πρόστιμα είχαν κλείσει ή είχαν εκποιήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα στους οποίους είχαν επιβληθεί τα πρόστιμα είχαν αποδημήσει εις Κύριον. 
 
2.   Την έλλειψη μηχανοργάνωσης που οδηγεί τις Εφορίες να ψάχνουν στα τυφλά για περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να δεσμεύσουν προκειμένου να εξοφληθεί το Δημόσιο.
 
3.     Στην εικόνα διάλυσης που εμφανίζουν οι Εφορίες λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού χιλιάδες υπάλληλοι βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη για να γλιτώσουν τις περικοπές, ενώ μετά τις περικοπές όσοι απέμειναν - όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών - δεν εργάζονται με την ίδια όρεξη.
Τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος επιχειρεί να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών. Με παρέμβαση της τρόικας , ελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες μέτρα για την επιτάχυνση της εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων και τέθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το ξεμπλοκάρισμα των δικαστηρίων. Το Μνημόνιο προβλέπει πως έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει εκδικαστεί το 50% των εκκρεμών φορολογικών δικών (80% τον Δεκέμβριο και 100% τον Ιούλιο του 2013) με προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις το ύψος των οποίων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Για τη διευκόλυνση των Εφοριών άλλωστε κατά τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόροι και εισπρακτικές εταιρείες μπορούν να προσλαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο των υποχρέων όσο και των ανυπόχρεων αυτών που έχουν την οφειλή. Οι ιδιώτες όμως δεν έχουν ακόμα προσληφθεί.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο από 39,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010 έχουν πλέον ξεπεράσει τα 46 δισ. ευρώ, από τα 1,257 δισ. ευρώ των προστίμων που επέβαλαν οι ΔΟΥ το 2010 εισπράχθηκαν 29 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 3,75 δισ. ευρώ των προστίμων που επέβαλε πέρυσι το ΣΔΟΕ άγνωστο παραμένει πόσα μπήκαν στο ταμείο.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ. Η ανησυχία για την πορεία των φετινών εσόδων πρόκειται να οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε νέα παράταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που λήγει κανονικά στο τέλος Απριλίου. Αφορμή για τη νέα παράταση θα αποτελέσουν οι επικείμενες εκλογές, όμως η αιτία έχει να κάνει με την ανάγκη του κράτους να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα.

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα και στα χαρτιά να είναι, δεν έχουμε λεφτα, τελείωσαν!!!!!! Δεν έχουμε να φάμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή