Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Στήριξη του συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΤΟΥ  ΝΟΜΟΥ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΑΜΑΡΑ 13–49100 ΚΕΡΚΥΡΑ–ΤΗΛ: 2661041442  FAX: 2661034550

Κέρκυρα  24/02/2012
Αριθμός πρωτοκόλλου: 23/2012

Προς: Π.Ο.Ε.  Δ.Ο.Υ.
Κοινοποίηση: Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. του Νομού Κέρκυρας, με σχετική απόφασή του,  δηλώνει ότι καταδικάζει την αυταρχική συμπεριφορά της Κυβέρνησης αναφορικά στη σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη του Αντιπροέδρου του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.  Δ.Ο.Υ. κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και   καταδικάζει κάθε παρόμοια μεθόδευση αντιδημοκρατικής αντιμετώπισης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Επίσης στηρίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων αναφορικά στην υλοποίηση του σχετικού ψηφίσματος του 25ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.  Δ.Ο.Υ. για μποϊκοτάρισμα της διαδικασίας επιλογής των ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης.


Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
                             Ο Γραμματέας
Γραμμένος Νικόλαος
                             Κέφης Χρήστος
     
                        

Διαβάστε περισσότερα»

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το μέλλον μας είναι στη δραχμή, όσο και αν το ξορκίζουμε. Συνέντευξη του καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα στο Σπύρο Αλεξίου.

Συνέντευξη στον Σπύρο Αλεξίου
Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι από τις πρώτες φωνές που ακούστηκαν για χρεοκοπία και επιστροφή στην δραχμή, όταν και τα δύο θέματα αποτελούσαν ταμπού, μετά το ξέσπασμα της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης. Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαζί με την ομάδα του RMF (Research on Money and Finance), έχουν προχωρήσει σε έρευνες και μελέτες για τις επιπτώσεις του ευρώ στις περιφερειακές οικονομίες και τα δομικά προβλήματα του κοινού νομίσματος.
Υποστηρίζουν δυναμικά και κόντρα στο ρεύμα, την λύση της επιστροφής στη δραχμή, για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στην συνέντευξή του στην «Ι» μας περιγράφει τις απαραίτητες διεργασίες, τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά και τις λύσεις που θα πρέπει να δοθούν. Και προειδοποιεί πως το νέο Μνημόνιο, όχι μόνο μας οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια σε ασύντακτη χρεωκοπία ή πολυετή δραματική ύφεση, αλλά και η λεγόμενη «ανασυγκρότηση» του κράτους με απολύσεις θα οδηγήσει σε διάλυση του. Και θα αποτελέσει το πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία άνομων παρακρατικών θυλάκων μέσα στους κρατικούς θεσμούς, που θα νέμονται την εξουσία του. Σήμερα, που ξαναμπαίνουν στο τραπέζι –σταδιακά- όλα τα ζητήματα ταμπού, οι ενδελεχείς μελέτες του RMF και του Κώστα Λαπαβίτσα, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους για τις πολιτικές επιλογές, μπορούν να αποτελέσουν την άκρη του νήματος για να δούμε τι μας περιμένει στο μέλλον και να προετοιμαστούμε.
Το τελευταίο Μνημόνιο δεν φαίνεται να έχει πείσει τις αγορές, τους επενδυτές, ούτε καν αυτούς που το υπέγραψαν. Πιστεύετε ότι το νέο σχέδιο διάσωσης μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την τροχιά της κατάρρευσης;
'Οχι. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Θα δούμε στην πράξη πού θα καταλήξει τo PSI, κι αν θα κατορθώσει η χώρα να αποφύγει και την τεχνική αθέτηση πληρωμών. Δεν είναι διόλου σίγουρο ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά, και με τις καλύτερες προοπτικές, το Μνημόνιο θα οδηγήσει το χρέος στο 120% το 2020. Οι υποθέσεις που έχουν γίνει για να φτάσει εκεί, είναι τόσο ακραίες, και είναι τόσο πολλές οι αστάθμητες μεταβλητές, ώστε είναι πολύ πιθανό το χρέος να εκτραπεί, και να φτάσει στο 160% το 2020.
Αλλά, ακόμα και στο 120% να είναι το χρέος, παραμένει μη βιώσιμο. Διότι, πρώτον, μια οικονομία του μεγέθους της ελληνικής δεν μπορεί να αντέξει χρέος τέτοιου ύψους. Και, δεύτερον, το χρέος στο 120% κατά το 2020, θα το κατέχει ο επίσημος δανειστής, ο οποίος θα έχει και προτεραιότητα στην αποπληρωμή του. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, γιατί ποιος ιδιώτης δανειστής θα αγοράσει κρατικά χαρτιά, όταν ξέρει ότι θα έχει προτεραιότητα κάποιος άλλος; Όταν μάλιστα το χρέος θα προσεγγίζει τα 250 δισ.;
Άρα, θα χρειαστεί και πάλι αναδιάρθρωση, η οποία θα είναι πιο δύσκολη, καθώς θα είναι ο επίσημος δανειστής μέσα. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι τα μέτρα που συνοδεύουν το PSI είναι εντελώς απίθανο να φέρουν αποτέλεσμα. Πρώτον, διότι όσον αφορά τη σταθεροποίηση, επιβάλλουν λιτότητα πάνω στη λιτότητα, οπότε οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη δυσκολότερες για την οικονομία. Η συρρίκνωση φέτος θα είναι επίσης πολύ μεγάλη, κάτι που θα συνεχιστεί. Πρόκειται λοιπόν για μέτρα παράλογα.
Πέραν αυτού, τα αναπτυξιακά μέτρα που περιλαμβάνονται, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η συντριβή του εργατικού εισοδήματος, δεν είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ταχύρρυθμη ανάπτυξη.
Όλες αυτές οι απιθανολογίες είναι πρωτόλεια επιχειρήματα σπουδαστών προπτυχιακών στα Οικονομικά. Είναι αδύνατον να οδηγήσουν σε συστηματική ανάπτυξη. Οι υποθέσεις εργασίας, που γίνονται από όσους κατάρτισαν το Μνημόνιο, φαίνεται να δείχνουν ότι, με τις ευνοϊκότερες προοπτικές, η ανάπτυξη που θα πετύχει η Ελλάδα θα είναι, μέχρι το 2020, της τάξεως του 2,5%. Αυτό το ποσοστό δεν μεταφράζεται σε ανάπτυξη που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Πολλοί πιστεύουν ότι, παρά την κοινωνική αγριότητα του σημερινού Μνημονίου, οι εκλογές στη Γαλλία θα φέρουν ανατροπές στη διεθνή σκηνή, και θα επιτρέψουν στο μέλλον άμβλυνση των σκληρών μέτρων. Η έλευση του Ολάντ στην εξουσία μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας;
Είναι βέβαιο ότι, αν αλλάξει το πολιτικό προσωπικό, θα αλλάξουν και επιμέρους πολιτικές και αποφάσεις. Δεν θα είναι ίδιος ο Ολάντ με τον Σαρκοζί. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά δεν πιστεύω ότι ο Ολάντ, ο ίδιος, είναι κάποια σοβαρή ριζοσπαστική προσωπικότητα. Όσοι γνωρίζουν τη γαλλική πολιτική, το βεβαιώνουν σε όλους τους τόνους. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν φέρουν πρωτίστως τα πρόσωπα την ευθύνη για ό,τι γίνεται σήμερα. Δεν είναι δηλαδή οι πολιτικές πεποιθήσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί, αλλά οι δομικές σχέσεις του ίδιου του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόβλημα.Οι οποίες δεν πρόκειται να αλλάξουν, επειδή θα εκλεγεί ο Ολάντ πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Οι Γερμανοί κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην τραπεζική κρίση, που προκλήθηκε από ανεύθυνους τραπεζίτες, οι οποίοι άφησαν ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία, και στην κρίση χρέους που προκλήθηκε από ανεύθυνες μεσογειακές κυβερνήσεις που άφησαν ανεξέλεγκτα τα χρέη. Είναι ορθός ο διαχωρισμός αυτός;
Είναι λάθος μια τέτοια διάγνωση. Βεβαίως, η κρίση δεν έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες της περιφέρειας. Για παράδειγμα, το ισπανικό κράτος ήταν συντηρητικότερο του γερμανικού και όσον αφορά στα ελλείμματα του προϋπολογισμού, και όσον αφορά στη συσσώρευση δημοσίου χρέους. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για σπάταλο και «άμυαλο» κράτος. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία. Και τα δύο αυτά κράτη ανήκουν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Και τα δύο βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Η κρίση έχει κοινά αίτια, που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2007-2008, η οποία πέρασε στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό τρόπο, λόγω των ιδιαίτερων δομών του ευρώ. Για λόγους δομικούς του ευρώ, προϋπήρχε η συσσώρευση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους σε πολλά κράτη της περιφέρειας. Η κρίση, που ενέσκηψε το 2008, κατάφερε το καίριο πλήγμα, εμφανίστηκε δε με διαφορετικό τρόπο σε κάθε κράτος, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Τα αίτια, όπως και η βασική διαδικασία, είναι παρόμοια. Δεν είναι τυχαίο ότι η κρίση εμφανίζεται σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και οφείλεται στη δομή του ευρώ.
Ποιο είναι, λοιπόν, αυτό το δομικό πρόβλημα του ευρώ;
Καταρχήν, το ευρώ διαμεσολάβησε την παγκόσμια κρίση στην Ευρώπη. Το ευρώ είναι ένας μηχανισμός, που φτιάχτηκε για να δημιουργήσει ένα χρήμα παγκόσμιας εμβέλειας. Ένα χρήμα, που θα είναι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Το χρήμα αυτό υπήρχαν τρεις προϋποθέσεις για να γίνει: η κοινή νομισματική πολιτική, το κοινό τραπεζικό πεδίο (αν και οι τράπεζες παρέμειναν υπό εθνικό καθεστώς) και, φυσικά, η δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία επιβλήθηκε μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η οικονομική ευλυγισία προήλθε από την αγορά εργασίας, δηλαδή από τις πιέσεις που ασκήθηκαν σ' αυτήν. Σ' αυτό το σημείο οι χώρες της περιφέρειας έπεσαν σε παγίδα: από τη στιγμή που η Γερμανία επέβαλε για δύο δεκαετίες πάγωμα του εργατικού κόστους, με μεθόδους πολύ αυστηρές, οι χώρες της περιφέρειας σταδιακά έχασαν σε ανταγωνιστικότητα. Έχουμε, δηλαδή, δομικά αίτια στα οποία οφείλεται η απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι η αφετηρία του προβλήματος. Διότι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας έφερε τα μεγάλα ελλείμματα που χρηματοδοτήθηκαν με χαμηλές πιστώσεις. Και οδηγηθήκαμε στη μεγάλη συσσώρευση χρέους. Όταν, λοιπόν, έφτασε η κρίση του 2007-2008, αποκαλύφθηκαν οι δομικές αδυναμίες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το πρόβλημα.
Για σας αποτελεί μονόδρομο η επιστροφή στη δραχμή; Αν οι πλούσιες χώρες δέχονταν την ανακύκλωση των πλεονασμάτων τους, μέσω επενδύσεων και όχι μέσω δανεισμού, θα άλλαζαν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας;
Αν αυτή τη στιγμή γινόταν κάποιο θαύμα και οι χώρες του πυρήνα αποδέχονταν την ουσιαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους, δηλαδή να διαγραφούν 150 με 200 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, και ταυτόχρονα υπήρχε ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, με ροή κεφαλαίων στην Ελλάδα και γινόταν μεταβίβαση τεχνολογίας και δεξιοτήτων, τότε θα μπορούσε όντως η χώρα μας να βρει μια καινούργια ισορροπία μέσα στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να επιβιώσει. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει να κάνει με τις δομές. Είναι το πρώτο πράγμα, που δεν θα μπορούσε να γίνει. Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σχέδιο Μάρσαλ και από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης, συναινετικά, πηγάζει από τις αρχές του ευρωπαϊσμού, οι οποίες πλαισίωσαν το ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι οποίες όμως αποδείχτηκε ότι αποτελούν γράμμα κενό. Αποτελούν ιδεολόγημα. Άλλος είναι ο πυρήνας του ευρώ, όπως σαφώς αποκαλύπτουν αυτά που γίνονται. Με βάση λοιπόν την πολιτική που περιγράψαμε στην αρχή, η Ελλάδα μέσα στο ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει. Θα έχει μπροστά της χρόνια μαρασμού και κατάπτωσης, αν συνεχίσει να παραμένει στο ευρώ. Κάποια στιγμή η συρρίκνωση θα σταματήσει. Αλλά δεν θα ακολουθήσει η ανάπτυξη.
Σύμφωνα με μελέτη της Bank of America Merrill Lynch, οι παλαιότερες υποτιμήσεις της δραχμής είχαν κατά μέσο όρο αρνητική –και όχι θετική- επίπτωση στην ανάπτυξη, της τάξης του 0,6% σε ορίζοντα πενταετίας. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά;
Καταρχήν, δεν εμπιστεύομαι τις εκτιμήσεις που γίνονται από τις τράπεζες. Ας μην υπολογίσουμε τις μεγάλες υποτιμήσεις της δραχμής. Και μόνο η σταδιακή της διολίσθηση, για πολλές δεκαετίες, ήταν ο ουσιαστικότερος λόγος, για τον οποίο δεν εκτοξεύθηκε στα ύψη το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο παρελθόν. Λειτούργησε σαν βαλβίδα εκτόνωσης για το σύστημα. Τώρα, με νομισματικά γεγονότα τέτοιου μεγέθους, όπως η αλλαγή του νομισματικού κανόνα, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η ανάκαμψη ακολουθεί, κατά κανόνα, γρήγορα. Στην Αργεντινή, για παράδειγμα, ήρθε η ανάκαμψη σε τρεις μήνες. Από χαμηλή βάση, βέβαια. Δεν βλέπω τον λόγο, να μην γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα.
Με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα χρεοκοπήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και όλες οι τράπεζές μας. Πόσα χρόνια πιστεύετε ότι θα χρειαστεί η χώρα για να ξεπεράσει αυτό το σοκ, και να δημιουργήσει από την αρχή τις βασικές οικονομικές δομές, ώστε να είναι σε θέση να απολαύσει αυτές τις ευεργετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα;
Το πρόβλημα των τραπεζών τίθεται με διαφορετικό τρόπο, απ' ό,τι εκείνο των επιχειρήσεων. Αλλά και διαφορετικά αυτό των επιχειρήσεων, που έχουν ανοίγματα στο εσωτερικό, σε σχέση με εκείνο όσων έχουν διεθνή ανοίγματα. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια ιεράρχηση. Το πρόβλημα αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα προκύψει με αφορμή όχι την έξοδο από το ευρώ, αλλά το δημόσιο χρέος. Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα, επειδή έχουν μεγάλο ποσό δημοσίου χρέους. Και επίσης έχουν σημαντικές επισφάλειες, λόγω της ύφεσης. Η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού σήμερα γίνεται τελείως εσφαλμένα, διότι θα δανειστεί ο ελληνικός λαός 30 ως 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει κανένας δημόσιος έλεγχος για τα χρήματα αυτά.
Η απάντηση, σχετικά με το πρόβλημα των τραπεζών, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, είναι: να αποκτήσουν δημόσιο περιεχόμενο. Δηλαδή να μην παρέχεται μόνο δημόσιο χρήμα, αλλά να ασκείται και δημόσιος έλεγχος. Μπορεί να μην χρειαστεί να χορηγηθεί δημόσιο χρήμα, γιατί δεν θα είναι εύκολο, αλλά να γίνει επιμήκυνση των δημοσίων χρεών, να μην χρεοκοπήσει το Δημόσιο ως προς τις τράπεζες. Και να παραταθεί ο δανεισμός τους, ώστε να επιβιώσουν υπό κρατική ιδιοκτησία.
Το πρόβλημα των τραπεζών θα αφορά, επίσης, σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητας. Θα πρέπει να ανασυνταχθεί η Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να μπορεί να τους παρέχει ρευστότητα. Όσον αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα, επομένως, απαιτείται άμεση παρέμβαση. Και υπάρχει η δυνατότητα το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, εφόσον το Κράτος παρέμβει άμεσα και τις ανασυντάξει.
Το ζήτημα των επιχειρήσεων τίθεται διαφορετικά. Όσες έχουν πιστωτικό άνοιγμα στην εγχώρια αγορά, θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, επειδή τα χρέη θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα, και θα μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα από τις τράπεζες. Το πρόβλημα, που θα έχουν οι επιχειρήσεις αυτές, θα έχει να κάνει με τις πληρωμές στην αγορά. Στο θέμα αυτό θα απαιτηθεί παρέμβαση των τραπεζών, που θα βρίσκονται υπό κρατική εποπτεία, ώστε να δοθεί παράταση στις πιστώσεις. Να παραταθεί ο χρόνος των πληρωμών, ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις να μην καταρρεύσουν, για λόγους για τους οποίους δεν θα ευθύνονται.
Για τις επιχειρήσεις, που έχουν άνοιγμα στο εξωτερικό, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Γιατί ο δανεισμός σε ευρώ, δεν θα μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Εκεί θα χρειαστεί συντονισμένη παρέμβαση. Καταρχήν, οι επιχειρήσεις αυτές γνωρίζουν ήδη τον κίνδυνο που υπάρχει, και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα αμυντικά, στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Δεν το κάνουν αυτό μόνο οι ελληνικές, αλλά και άλλες επιχειρήσεις. Αν επέλθει μεταβολή του νομισματικού κανόνα, θα πρέπει οι επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες σε ευρώ, να εισέλθουν σε μια διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης των χρεών τους με τις ξένες τράπεζες. Ίσως απαιτηθούν ως προς αυτό νέες κρατικές εγγυήσεις. Θα σημειωθούν ασφαλώς και απώλειες. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι ένα τίμημα που θα καταβάλλει η χώρα, για να βγει από την παγίδα, στην οποία βρίσκεται. Το πρόβλημα όμως αυτό είναι αντιμετωπίσιμο. Γιατί, ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες, ευνοϊκότερες για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τη λειτουργία τους στη νέα κατάσταση, που θα δημιουργήσει η αποχώρησή μας από το ευρώ.
Η Ελλάδα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, για να καλύψει τις ανάγκες της σε καύσιμα, αλλά και σε βασικά είδη διατροφής. Ως υπέρμαχος της δραχμής, πώς προτείνετε να αντιμετωπιστούν οι γενικευμένες ελλείψεις αλλά και η απογείωση των τιμών στα είδη αυτά, στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ;
Το πρόβλημα αυτό δεν είναι διόλου απλό. Ίσως είναι το σημαντικότερο, που θα αντιμετωπίσει η χώρα. Μεσοπρόθεσμα, αυτή η αλλαγή θα επαναφέρει μια ισορροπία. Θα αναπτυχθεί η εγχώρια αγορά και θα επιτευχθεί ισορροπία στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Βραχυπρόθεσμα, όμως, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και θα απαιτηθεί συντονισμένη προσπάθεια κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών μηχανισμών, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. Τα πράγματα σ' αυτό το θέμα είναι δύσκολα, αλλά ξεκάθαρα: θα χρειαστεί εξορθολογισμός και έλεγχος της κατανάλωσης. Είναι το πρώτο που θα πρέπει να γίνει, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε συνθήκες χάους. Γιατί, σας επαναλαμβάνω, οδηγούμαστε προς την έξοδο, οδηγούμαστε προς μια κατάσταση κατάρρευσης.
Προκειμένου να αποτραπεί το χάος, θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο γεγονός με οργανωμένες δομές αλλά και με ιεράρχηση της κατανάλωσης. Θα πρέπει, δηλαδή, οι επιχειρήσεις να πάρουν εκείνα που χρειάζονται. Όπως θα πρέπει τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού και τα παιδιά να πάρουν ό,τι έχουν ανάγκη, ώστε να ζήσουν το πρώτο διάστημα, κατά το στάδιο αναδιάρθρωσης της παραγωγής.
Εννοείτε ότι θα διανέμονται τα τρόφιμα και τα καύσιμα με το δελτίο σε μια κοινωνία βαθιά καταναλωτική, όπως η ελληνική; Στην 27η πλουσιότερη χώρα του κόσμου;
Θα χρειαστεί να ληφθούν και διοικητικά μέτρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να ελεγχθούν η κατανάλωση και η παροχή πρώτων υλών, καθώς και η πρόσβαση σε βασικά αγαθά και προϊόντα, τα οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις και τα άτομα. Στην ενέργεια καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας. Όχι όμως στο πετρέλαιο, όπου θα χρειαστεί ιεράρχηση: Ποιος θα παίρνει βενζίνη στην αρχή και ποιος όχι. Θα χρειαστεί, επίσης, να κλειστούν διακρατικές συμφωνίες, ώστε να διασφαλισθούν αυτοί οι πόροι. Οπωσδήποτε δε θα απαιτηθεί μια ιεράρχηση στην κατανάλωση των πόρων. Θα χρειαστεί ο κόσμος να βρει κάποιον τρόπο για να μετακινείται από και προς την εργασία του, καθόσον τα αποθέματα καυσίμων θα είναι περιορισμένα. Δεν θα πρόκειται για μια εύκολη περίοδο. Κανείς δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αλλά, εάν γίνει αυτή η μεταβολή, και μπούμε σ' αυτή τη διαδικασία, η ανάκαμψη είναι υπόθεση μηνών.
Το πρόβλημα όμως είναι ποιο πολιτικό δυναμικό και ποια στελέχη μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Μήπως εκείνοι που μας έφεραν σ' αυτό το σημείο; Δεν είναι σε θέση να πάρουν τις επιδοτήσεις. Πόσο μάλλον να διαχειριστούν μια κρίση τέτοιου επιπέδου...
Έχετε δίκιο σ' αυτό που λέτε. Αυτό το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Σας επαναλαμβάνω όμως: υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο ασύντακτα και ανοργάνωτα. Γιατί οι συνθήκες επιδεινώνονται όλο και περισσότερο. Υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σ' αυτή την κατάσταση, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή προετοιμασία. Κι αυτό είναι επικίνδυνο. Τώρα ποιος θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα της ανασυγκρότησης, είναι επίσης ένα ζήτημα, Θα απαιτηθεί κοινωνική και πολιτική κινητοποίηση. Θα χρειαστούμε νέες πολιτικές δυνάμεις. Όπως και την κινητοποίηση του ευρύτερου λαϊκού, κοινωνικού και εργατικού δυναμικού.
Τι χρονικό περιθώριο δίνετε στην κατάσταση χάους, και τι στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, αν πάμε στη δραχμή είτε οργανωμένα με δική μας επιλογή, είτε ασύντακτα αν οι δανειστές μας δείξουν την έξοδο;
Η περίοδος χάους συναρτάται με το πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε. Αν έχει γίνει μια στοιχειώδης προετοιμασία, το χάος μπορεί να περιοριστεί. Ακόμη και να αποτραπεί, και να βιώσουμε μόνο μια περίοδο έντονης αναταραχής. Αν φτάσουμε εκεί, όμως, ξορκίζοντας το κακό, όπως κάνουμε σήμερα, τότε πιθανόν η περίοδος χάους να διαρκέσει περισσότερο. Διαπιστώνω εντούτοις ότι υπάρχει ένας δυναμισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το παρατηρεί κανείς, στην αντίδραση που είχαν αναφορικά με τις εξαγωγές. Αν αλλάξει ο νομισματικός κανόνας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αντιδράσουν γρήγορα, για να ανακτήσουν την εγχώρια αγορά. Άρα, είναι λογικό να περιμένουμε την ανάκαμψη μέσα σε διάστημα μηνών. Δεν εννοώ ότι θα μπούμε σε ταχεία ανάπτυξη. Αλλά θα έχουμε πιάσει το κατώτατο σημείο και θα αρχίσει η άνοδος.
Φαντάζομαι ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να μετατοπιστεί εργατικό δυναμικό από τις υπηρεσίες στον πρωτογενή τομέα. Να εκπαιδευθούν, να φυτέψουν, να παραγάγουν, ούτως ώστε να γεμίσει η αγορά με ελληνικά αγροτικά προϊόντα, καθώς τώρα λειτουργεί με εισαγόμενα που θα εξαφανιστούν. Θα είναι τέτοιου μεγέθους η απαραίτητη ανασυγκρότηση;
Αυτό που αναφέρετε είναι πολυετής διαδικασία. Και θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνει αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού. Να ξανασχεδιαστούν οι αναλογίες, ανάμεσα στις υπηρεσίες, στον πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανία. Όπως και μέσα στις υπηρεσίες. Γιατί οι υπηρεσίες, τα χρόνια που πέρασαν, ήταν χαμηλής ποιότητας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν, αλλά απαιτείται πολύς χρόνος. Και χρειάζεται να σχεδιαστεί βιομηχανική πολιτική με την ευρύτερη έννοια. Κάτι τέτοιο είναι υπόθεση ετών. Δεν έρχεται αυτομάτως με την αλλαγή του νομίσματος και την υποτίμηση. Η βραχυπρόθεσμη αλλαγή μπορεί να γίνει ταχύτατα με ό,τι υπάρχει. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράγουν τα προϊόντα, που δεν μπορούν να έρχονται από το εξωτερικό.
Ποιοι τομείς μπορούν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή σ' αυτή την ανάκαμψη της οικονομίας;
Λέγονται πολλά και εύκολα για την ελληνική οικονομία. Προφανώς, έχουμε ορισμένα πλεονεκτήματα στην παραγωγή ενέργειας, καθαρής ενέργειας, στη ναυτιλία. Αυτά είναι τα προφανή. Η σύνθεση, όμως, των ελληνικών εξαγωγών, αν τη συγκρίνουμε με εκείνη των τουρκικών εξαγωγών, για παράδειγμα, που είναι υψηλές τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ καλύτερη, όσον αφορά σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα δεν είναι, δηλαδή, αυτό που έχουν κατά νουν πολλοί. Έχει αξιόλογο δυναμικό και τρόπους να παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Διότι έχει εκπαιδευμένα άτομα, όπως και σημαντικούς μηχανισμούς, που συμμετέχουν σ' αυτό το γίγνεσθαι. Αλλά, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η λογική να εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις της αγοράς. Αυτό μόνο δεν είναι αρκετό. Μπορεί η χώρα να εισέλθει και σ' αυτούς τους τομείς, γιατί έχει καταρτισμένο προσωπικό.
Υπάρχουν σήμερα ορισμένοι οικονομολόγοι που λένε ότι είναι καλύτερο, για όλους αυτούς τους λόγους, να χρεοκοπήσουμε εντός του ευρώ, και να αφήσουμε τους Ευρωπαίους να δώσουν τη λύση και να οργανώσουν την ανασυγκρότησή μας, αντί να καταρρεύσουμε μόνοι μας εκτός ευρώ.
Η Ελλάδα δεν θα αποκομίσει οφέλη, αν παραμείνει στη Νομισματική Ένωση και προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών. Αλλά ούτε ισχύ θα αντλήσει από τη συμμετοχή της στα κοινοτικά όργανα. γιατί θα είναι ο παρίας της Ευρώπης. Είναι ήδη παρίας, αλλά αυτό θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Θα συνεχίσει δε να δέχεται την πίεση του ευρώ. Δεν θα έχει τα οφέλη, που θα προκύψουν από την αλλαγή του νομίσματος και των εργαλείων νομισματικής πολιτικής. Η αλλαγή των κοινωνιών γίνεται με δικές τους δυνάμεις, από τις ίδιες. Το να περιμένουμε άλλοι, από έξω, να έρθουν να μας σώσουν, είναι σφάλμα. Δεν θα το κάνουν ποτέ με όρους ευνοϊκούς για μας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες η Γερμανία σχεδιάζει μετά τις γαλλικές εκλογές την αποβολή της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από το ευρώ. Τον «καυτηριασμό του προβλήματος» όπως λένε στη Φρανκφούρτη, για να σωθούν οι υπόλοιποι. Πρόκειται για την περίφημη διαμάχη μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε. Αυτό το σχέδιο μπορεί να πετύχει;
Είμαι βέβαιος ότι οι χώρες του πυρήνα έχουν μετανιώσει πολύ πικρά, επειδή δέχτηκαν στο ευρώ πολλές χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Έχουν μετανιώσει, ίσως, και επειδή δέχτηκαν την Ιταλία και την Ισπανία, Τα προβλήματα αυτών των χωρών είναι πολύ μεγάλα, και αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αντιμετωπίσιμα. Εδώ και πολύ καιρό δείχνουν ότι θα ήθελαν να φύγουν και η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Αν κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει χωρίς παράπλευρο κόστος, θα το είχαν κάνει προ πολλού. Αλλά το παράπλευρο κόστος και σήμερα παραμένει υψηλότατο. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Αν μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ και προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών (ή αν αυτό γίνει από δύο χώρες), τότε μπορεί να ακολουθήσει και τρίτη χώρα. Το άμεσο επακόλουθο θα είναι να τρομοκρατηθούν οι αγορές, και να πάνε προς ασφαλέστερα ομόλογα. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στον τραπεζικό τομέα. Θα αρχίσει η μεταφορά καταθέσεων, οπότε το πιστωτικό σύστημα θα εισέλθει εκ νέου σε περίοδο μεγάλης αστάθειας. Κατά συνέπεια, θεωρώ άκρως παρακινδυνευμένο, υπό τις σημερινές συνθήκες, τον τρόπο παρέμβασης που σχεδιάζουν στη Φρανκφούρτη. Με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, θα αντεπεξέλθει σε ορισμένες απ' αυτές τις πιέσεις. Εντούτοις, το όλο σχέδιο εκτιμώ ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο.
Το τελευταίο Μνημόνιο περιέχει 94 δράσεις απορρύθμισης του συστήματος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάσημα; Υπάρχει περίπτωση να κατεδαφίσεις τη λογική και την ουσία μιας οικονομίας 200 ετών, όσο στρεβλή κι αν είναι, και να την ξαναχτίσεις σ' ένα δίμηνο;
Είναι απίστευτο αυτό που περιέχει το Μνημόνιο. Είναι τεράστιος ο αριθμός των δράσεων και μέτρων, τα οποία ποικίλλουν. Περιλαμβάνονται, από ουσιαστικά και πολύ δομικά μέτρα, που έχουν να κάνουν με τον φορολογικό και τον φοροσυλλεκτικό μηχανισμό, μέχρι μέτρα που καθορίζουν το πώς θα λειτουργεί η αγορά ακινήτων. Αυτό δείχνει δύο πράγματα: έχουν, πλέον, χάσει τον χρονισμό, όσον αφορά σ' αυτές τις κινήσεις. Προσπαθούν να τα κάνουν όλα ταχύτατα, επιτυγχάνοντας παράλληλα σταθεροποίηση. Αλλά ούτε το ένα εγχείρημα θα πετύχει, ούτε το άλλο. Για να φέρουν αποτέλεσμα αυτές οι αλλαγές, που χρειάζεται η οικονομία, θα πρέπει να υπάρξει κάποια ανάπτυξη. Δεν μπορούν να γίνουν, ενώ η οικονομία θα συρρικνώνεται. Και δεν μπορούν να γίνουν όλες μαζί. Ποιος θα ήταν αντίθετος σε μια αλλαγή του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού; Αν είναι δυνατόν! Αλλά είναι αστείο να πιστέψουμε ότι μπορεί να γίνει σε χρόνο μηδέν, ταυτόχρονα με πλήθος άλλες ανατροπές, καθώς η οικονομία έχει παγιδευτεί στο τέλμα της ύφεσης. Η εκτίμησή μου είναι ότι -το πιθανότερο- εκείνο που θα προκύψει, θα είναι κάτι χειρότερο. Όχι, διότι έχουν κακές προθέσεις αυτοί που έφτιαξαν τα μέτρα. Δεν ξέρω τις προθέσεις τους, και δεν με ενδιαφέρουν. Αλλά, διότι, όταν το κράτος υποσκάπτεται, όπως σήμερα, όταν εισέλθει σε μια διαδικασία 150.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και αποδυνάμωσης, αυτό που πιθανώς να προκύψει, θα είναι επιμέρους μηχανισμοί, ο καθένας από τους οποίους, θα έχει αυτονομία. Δηλαδή, θα υπάρχουν στεγανά και καθένας από αυτούς τους μηχανισμούς θα συνεργάζεται με άλλους παράγοντες. Και θα αναδυθούν αναπόφευκτα ύποπτες δραστηριότητες, όσο το κράτος αποδυναμώνεται.
Αυτό, λοιπόν, που βλέπω δεν είναι η αναγέννηση του ελληνικού κράτους. Αλλά η διάλυσή του. Οδεύουμε προς φαινόμενα που θα φέρουν σοβαρότατα προβλήματα. Που μπορεί να περιλαμβάνουν μαφίες, και μηχανισμούς στηριγμένους στη διαφθορά. Δεν είναι διόλου απίθανο να εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα.
 Το νέο βιβλίο του Κώστα Λαπαβίτσα κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη:

«Ρήξη; Διέξοδος από την κρίση της Ευρώζωνης»
 Το βιβλίο πραγματεύεται τρία βασικά ζητήματα:

1. Αναλύεται με διεξοδικό τρόπο από τη σκοπιά της Πολιτικής Οικονομίας η φύση του ευρώ. Για ποιο λόγο εμφανίζονται αυτές οι πολιτικές και γιατί είναι τόσο σκληρές.
Εξετάζονται η ΕΚΤ και ο EFSF, συνδέοντας τους θεσμούς με τον ρόλο του ευρώ, ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος.
2. Αναλύονται τα χρηματοπιστωτικά συστήματα στον χώρο της περιφέρειας. Κι αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι επικρατούν φυγόκεντρες τάσεις. Όπως και εναγκαλισμός των τραπεζών με το εθνικό κράτος την τελευταία διετία, λόγω κρίσης.
3.Εξετάζεται το οικονομικό περιεχόμενο της αθέτησης πληρωμών, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και η έξοδος από το ευρώ, τα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν.
Πηγή: isotimia.gr
Διαβάστε περισσότερα»

Η ΝΔ στο δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Του Σταύρου Λυγερού.

 Η διάρρηξη των σχέσεων της ΝΔ με την κοινωνική της βάση θα ολοκληρώσει το κενό πολιτικής εκπροσώπησης που άφησε η ήδη συντελεσθείσα διάρρηξη των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τη δική του κοινωνική βάση.

Έστω και βαρύτατα ακρωτηριασμένα, τα δύο μεγάλα –για πόσο ακόμα;– κόμματα υπερψήφισαν το νέο Μνημόνιο, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σ’ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Η τρόικα δεν πρέπει να έχει παράπονο. Η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος δεν την απασχολεί. Έτσι κι αλλιώς, θεωρεί αναλώσιμες τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις που προωθούν τα σχέδιά της.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σαν ξεζουμισμένη λεμονόκουπα, θα πάρει σε λίγο το δρόμο για τον πολιτικό σκουπιδοτενεκέ, αλλά ο κατά πάσα πιθανότητα διάδοχός του, Βαγγέλης Βενιζέλος, έχει εμπράκτως αποδείξει την υπακοή του στους δανειστές, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό επιδίδεται σε πολιτικούς τραμπουκισμούς. Θα προσγειωθεί, όμως, ανωμάλως, όταν στις εκλογές θα διαπιστώσει ότι ηγείται ενός μικρομεσαίου κόμματος, εάν τελικώς το ΠΑΣΟΚ διατηρήσει την ενότητά του, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της τρόικας, όμως, είναι ότι υποχρέωσε τη ΝΔ να προσχωρήσει στο κόμμα του Μνημονίου. Ο Αντώνης Σαμαράς όφειλε να γνωρίζει ότι η λογική της κατηφόρας είναι ο πάτος. Από τη στιγμή που προσχώρησε, για να υπερασπίσει την επιλογή του, μετατράπηκε σ’ ένα είδος «γενίτσαρου». Το αποτέλεσμα το είδαμε τη νύχτα της Κυριακής. Ο ένας στους τέσσερις «γαλάζιους» βουλευτές διαφοροποιήθηκε και διεγράφη.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι σχεδόν όλοι οι διαγραφέντες είχαν υποστηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στη μάχη της διαδοχής και μέχρι τώρα λειτουργούσαν ως εσωκομματικά ερείσματά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αρχηγός των «γαλάζιων» διολισθαίνει στην αγκαλιά της πτέρυγας που είχε υποστηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό, όμως, είναι δικό του πρόβλημα. Το ευρύτερο πολιτικό θέμα είναι ότι, με τη στάση του, ο Αντώνης Σαμαράς βάζει οριστικά τη ΝΔ στο δρόμο που χάραξε ο Γιώργος Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ. Ένα δρόμο που οδηγεί στην πολιτικο-εκλογική αποδόμηση.

Η αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ πήρε δύο χρόνια, αλλά η αποδόμηση της ΝΔ θα πάρει λιγότερο, επειδή ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει πια τους «γαλάζιους» σαν συνεργούς στο «έγκλημα». Προφανώς, ο Αντώνης Σαμαράς θα προλάβει να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός, αν και –ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις– η αυτοδυναμία καθίσταται όνειρο απατηλό. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο μόνος δρόμος θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μπλοκ του Μνημονίου θα χρεωθεί όσα μάλλον θα ακολουθήσουν: την περαιτέρω βύθιση της οικονομίας στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων και την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία είτε λόγω κοινωνικής έκρηξης είτε λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Με άλλα λόγια, το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η χώρα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η διάρρηξη των σχέσεων της ΝΔ με την κοινωνική βάση της θα ολοκληρώσει το κενό πολιτικής εκπροσώπησης που άφησε η ήδη συντελεσθείσα διάρρηξη των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τη δική του κοινωνική βάση. Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά. Όπως πάντα, η ζωή θα δώσει τις δικές της πρωτότυπες απαντήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αφενός, το υφιστάμενο και καταρρέον πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να επιβιώσει –τουλάχιστον με την παρούσα μορφή του– και, αφετέρου, πως το νέο θα προκύψει μέσα από σπασμούς.

Οι πολιτικές δυνάμεις που λειτούργησαν σαν όχημα για την επιβολή του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου και, τελικώς, για τη μετατροπή της Ελλάδας όχι μόνο σ’ ένα είδος οικονομικού προτεκτοράτου, αλλά και σε έρμαιο των δανειστών της, θα συνθλιβούν από τα ερείπια που προκαλεί η πολιτική τους. Δεν έχουν καν τη δικαιολογία ότι έκαναν λάθος εκτίμηση. Από την εκδήλωση της κρίσης μέχρι τώρα λειτουργούν όχι με επιχειρήματα, αλλά με εκβιαστικά διλήμματα, που στηρίζονται σε φθηνή προπαγάνδα και αντιαισθητική κινδυνολογία. Ακύρωσαν την Πολιτική και την ίδια τη Δημοκρατία. Η θεραπεία-σοκ, άλλωστε, στηρίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια του φόβου και γι’ αυτό είναι από τη φύση της ασύμβατη με τη Δημοκρατία. 


http://www.epikaira.gr
Διαβάστε περισσότερα»

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μια απλή σκέψη ήταν


          Καθημερινά ακούγαμε ανθρώπους νε λένε: «πότε επιτέλους θα γίνει κάτι;;», «ως που θα πάει αυτή η κατάσταση;;», «θα μας εξαθλιώσουν!!», «γιατί δεν αντιδράμε;;», «πότε θα γίνει η αρχή;;». Αυτό ήταν. Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Γιατί λοιπόν να μην την κάνουμε εμείς;;
          Τα πάντα ξεκίνησαν πριν δύο περίπου μήνες. Όταν αποφασίσαμε κάτι να κάνουμε, να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την παρούσα κατάσταση, ώστε κάτι να αλλάξει, πολύ ή λίγο, σημασία δεν έχει ιδιαίτερη. Προτείναμε, ως κίνηση Αντι-Δράστε, σε συνεδρίαση του ΔΣ  του συλλόγου μας, την επικοινωνία με άλλους συλλόγους δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων αλλά και με άλλες συλλογικότητες, τη συμπόρευση μαζί τους, την προσπάθεια δημιουργίας μιας συνεργασίας άλλου είδους, έξω από το πλαίσιο της πλήρους απαξιωμένης, στα μάτια του κόσμου, ΑΔΕΔΥ, τοπικής και πανελλαδικής.
Αφού λοιπόν η τυπική εξουσιοδότηση υπήρχε, άρχισε η προσπάθεια, το τρέξιμο. 
          Οι  πρώτες μας επαφές με τα πρωτοβάθμια σωματεία ήταν ενθαρρυντικές. Ο κόσμος αγανακτισμένος, οργισμένος, «έβραζε». Όλοι περίμεναν να γίνει η αρχή.  Μια σπίθα χρειαζόταν για να ανάψει η φωτιά.
Λαμβάνοντας κανονική άδεια αρχίσαμε να περνάμε από υπηρεσία σε υπηρεσία, αναζητώντας  τα διοικητικά τους συμβούλια, χωρίς να γνωρίζουμε απολύτως κανέναν τους. Κάποιοι  προσπάθησαν να μας αποθαρρύνουν  λέγοντάς μας: "Μην πάτε σ΄ αυτόν, είναι πασοκτζής, μην πάτε σε κείνον, είναι δεξιός"  και τέτοια παρόμοια. Πλάνη οικτρά. Οι περισσότεροι στους οποίους απευθυνθήκαμε υποδέχθηκαν την πρότασή μας για διοργάνωση πανκερκυραϊκού συλλαλητηρίου με περισσή θέρμη. Ο σύλλογος του ΙΚΑ, των δικαστικών υπαλλήλων, των ΟΤΑ, του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπάλληλοι του Τελωνείου, Δημοσιονομικοί, Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι, Πυροσβέστες, τεχνικοί του ΟΤΕ, εκπρόσωποι από το Δικηγορικό Σύλλογο, τον Ιατρικό, τον Εμπορικό, Αγανακτισμένοι, Δάσκαλοι, Καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης και πολλοί άλλοι συναντηθήκαμε σε χώρο του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας με μόνο σκοπό τον αγώνα, την οργάνωση ενός συλλαλητηρίου. 
Όλοι δέχτηκαν την πρότασή μας για κοινές κινητοποιήσεις με ενθουσιασμό.
Πλέον το νερό είχε μπει στο αυλάκι.
          Χωρίς προηγούμενη εμπειρία, με πρόχειρη οργάνωση, σε πολύ λίγο χρόνο,  μόλις δύο ημερών  άρχισε η πρόσκληση του κερκυραϊκού λαού στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών. Μέσω facebook, sms, τηλεφωνήματα, ΜΜΕ, με προσωπικές επαφές όλοι έμαθαν για τις πορείες και διαδηλώσεις των επόμενων ημερών.
Την Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2012, πρώτη ημέρα της απεργίας, πραγματοποιήθηκε πορεία στην πόλη της Κέρκυρας. Η συμμετοχή του κόσμου μαζική. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στην Κέρκυρα. Την ίδια  μέρα απευθυνθήκαμε στον Εμπορικό Σύλλογο προκειμένου να συνδράμει στον αγώνα μας. Βλέποντας το πάθος μας (όπως μας εξομολογήθηκε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου) αποφάσισε να κλείσει τα μαγαζιά της Κέρκυρας, με προσωπική του ευθύνη και απόφαση, για πρώτη φορά μετά από το 1992. Η ανταπόκριση των επιχειρηματιών ήταν μαζική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 όλα τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης ήταν κλειστά.
Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 12 Φλεβάρη 2012, ημέρα ψήφισης του μνημονίου στη βουλή. Το πάθος του κόσμου ήταν τέτοιο ώστε να διαδηλώνει φωνάζοντας συνθήματα, εκφράζοντας την οργή του μέσα σε δυνατή βροχή κάνοντας δύο φορές το γύρο της πόλης.
Στιγμές μοναδικές, εμπειρίες αξέχαστες.
          Τα συναισθήματα μας σε όλη αυτή την περίοδο, από την αρχή μέχρι το τέλος, ανάμικτα.  Άγχος, αγωνία, αμφιβολίες, φόβος!!  Τα ερωτήματα πολλά. «Πως θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μια τέτοια κινητοποίηση;  Θα έχει συμμετοχή; Κι αν όχι;  Ποια μέρα θα επιλέξουμε;  Πρέπει να έχει καλό καιρό! Aν όμως βρέχει; Θα καταστραφεί η προσπάθειά μας».  Όμως όλων αυτών  των ερωτημάτων και ανασφαλειών υπερίσχυσε η οργή. Οργή για όλα αυτά που ζει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια.  Ως εδώ ήταν!  Δεν πάει άλλο!  Πρέπει να προσπαθήσουμε. Αν μη τι άλλο, πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε στα παιδιά μας, όταν θα μας ρωτήσουν «εσείς τι κάνατε;;».
«Εμείς τουλάχιστον προσπαθήσαμε», δεν πρέπει να υπάρξει άλλη απάντηση.
          Έτσι λοιπόν οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας κάτι μοναδικό στα χρονικά. Χρειάστηκε πολύς κόπος, μεγάλη προσπάθεια, πολύ τρέξιμο. Κάτι πρωτόγνωρο συνέβη σ’ αυτές τις πορείες. Πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί και διαδήλωσαν. Άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, με διαφορετικές πολιτικές, ακόμα και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Άνθρωποι με διαφορετική νοοτροπία και διαφορετική στάση ζωής. Αναρχικοί, αστυνομικοί, ένστολοι, ''ακροδεξιοί και ακροαριστεροί'' όπως θέλουν να τους λένε, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, καταστηματάρχες και άνεργοι, όλοι μαζί  διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική, χωρίς να δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα.
Όλοι είχαν κάτι κοινό κι αυτό τους ένωνε.
Η αγανάκτηση και η οργή τους για την κατάσταση στη χώρα μας. Για τους ανάξιους πολιτικούς που μας κυβερνούν και μας οδήγησαν στην εξαθλίωση, μην παραγνωρίζοντας τις δικές μας ευθύνες, την ψήφο μας τα προηγούμενα χρόνια.
          Για τρεις μέρες χιλιάδες κόσμου ήταν στο δρόμο. Κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 έως και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012. Ακόμα κι ο καιρός λες και είχε συνωμοτήσει εναντίον μας ή το αντίθετο, λες και ήθελε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία σ’ αυτό που συνέβαινε.  Κρύο, δυνατή βροχή και χαλάζι ασταμάτητα. Όμως ο κόσμος δεν πτοήθηκε!!  Ήταν εκεί, έδωσε βροντερό παρόν και φώναζε: «Αέρα-αέρα, να φύγει η χολέρα»!!
          Κανείς μας δεν φανταζόταν ότι μια απλή σκέψη της στιγμής θα εξελισσόταν σε κάτι τόσο μεγάλο και μοναδικό. Όλα έρχονταν μόνα τους.  Ήταν λες και τα οργάνωνε ένα μαγικό χέρι. Η απεργία που προκηρύχτηκε, η ψήφιση του μνημονίου στη βουλή, η μέρα του συλλαλητηρίου.
Το συμπέρασμα από όλη αυτή την εμπειρία είναι ένα:
Ενωμένοι έχουμε δύναμη!!
Αυτή  τη δύναμη την φοβούνται οι ισχυροί του κόσμου. Γι’ αυτό κι όλες οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται στο διχασμό μας. Στο χέρι μας είναι να μην τους αφήσουμε!!



Διαβάστε περισσότερα»

Διαγωνισμός παρωδία. Επεισόδιο 2ο.


Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στο εσωτερικό δίκτυο των ΔΟΥ, τα αποτελέσματα των "εξετάσεων"  για τους ελεγκτές βεβαίωσης και είσπραξης. 
Από τους 250 περίπου υποψήφιους ελεγκτές, τη βάση κατάφεραν να περάσουν περίπου οι 235, λίγοι "απέτυχαν".
Δύο εξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν.
Η πρώτη αναφέρεται στην ποιότητα των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών. Με τέτοια τρομερά ποσοστά επιτυχίας καταρρέει ο μύθος που καλλιέργησε το Υπουργείο μας ότι οι υπάλληλοι είναι οι υπεύθυνοι για τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας και συνεπώς ο λόγος συνέχισης της διαδικασίας επιλογής ελεγκτών δεν υφίσταται. Αφού οι υπάλληλοι είναι ικανοί, ποιος ο λόγος αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, ποιος ο λόγος για τόσες αντιδικίες, ποιος ο λόγος για τις χειροπέδες, ποιος ο λόγος για όλα όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ποιος ο λόγος δημιουργίας ενός νέου ¨σώματος¨ελεγκτών, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των ΔΟΥ;

Η δεύτερη εξήγηση αναφέρεται στην απεγνωσμένη προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου μας για προσέλκυση υποψηφίων, προκειμένου η διαδικασία επιλογής να μην καταλήξει ένα ακόμη φιάσκο. Ας σκεφτούμε να έπιαναν τη βάση μόνο το 50% των υποψηφίων, δηλαδή περίπου 100-120 άτομα, σε σύνολο 1000 περίπου θέσεων. Η διαδικασία σε μια τέτοια περίπτωση θα κλονιζόταν και θα τιθόταν εν αμφιβόλω η ίδια η ικανότητα του Υπουργείου για την ολοκλήρωσή της.
Όσο δε για τους "αποτυχόντες". Η απάντηση είναι απλή: Έπρεπε να υπάρχουν και τέτοιοι, σε μικρό όμως ποσοστό.

Ο κάθε ένας μας μπορεί φυσικά να βγάλει και τα δικά του συμπεράσματα.


Διαβάστε περισσότερα»

Πλήρης προσπάθεια παραπληροφόρησης από τους γνωστούς παπαγάλους.


Δυστυχώς για άλλη μια φορά  τα λεγόμενα ως Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχουν αναλάβει τον επαίσχυντο ρόλο του παπαγάλου. Τις μέρες που διανύουμε, την ώρα που τα πιο ακραία και αντικοινωνικά μέτρα των τελευταίων 100 τουλάχιστον ετών είναι έτοιμα για την τελική τους ψήφιση και εφαρμογή, την ώρα που μπαίνει η ταφόπλακα της χώρας μας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας αποπροσανατολίσουν. Στα κεντρικά δελτία "ειδήσεων" το ενδιαφέρον, όπως και τον τηλεοπτικό χρόνο,  μονοπωλεί το 1.000.000 ευρώ που έβγαλε ο πρώην, πιθανώς, βουλευτής από τη χώρα. Το παρουσιάζουν σαν μέγα ηθικό ζήτημα όταν την τελευταία διετία έχουν βγάλει από τις τσέπες των ελλήνων πολιτών δισεκατομμύρια ευρώ, όταν έχουν αυτοκτονήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας, όταν ο κόσμος δεν έχει να φάει κυριολεκτικά, όταν οικογένειες διαλύονται, όταν η χώρα μας αποσυντίθεται.

Ντροπή...

Οφείλουμε  να ξυπνήσουμε, πριν να είναι πολύ αργά.
Διαβάστε περισσότερα»

Μνημόνιο ανά διετία.


Του Νίκου Μπογιόπουλου.

Ακριβώς την ίδια στιγμή που οι Παπαδήμος, Βενιζέλος και Σαμαράς, συνεπικουρούμενοι από τα απαστράπτοντα καταγώγια του μιντιακού κατεστημένου, πανηγύριζαν για την «ιστορικής σημασίας» απόφαση που επετεύχθη στις Βρυξέλλες (σ.σ.: πρέπει να πρόκειται για την 34η ή την 35η «ιστορική» απόφαση του τελευταίου δίχρονου...) το κοντέρ της υποκρισίας και του αδίστακτου ψεύδους χτυπούσε συναγερμό ξεπερνώντας όλα τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα «σπρεντς» της πολιτικής απάτης.

Ηδη από τις 15 Φεβρουαρίου, μια βδομάδα δηλαδή πριν την «ιστορική» απόφαση, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι «σωτήρες» τελούσαν εν γνώσει της μυστικής έκθεσης της τρόικας, η οποία αποκαλύφθηκε χτες από τον διεθνή Τύπο.

Γνώριζαν, δηλαδή, με οικονομετρικά στοιχεία - με δικά τους στοιχεία - αυτό που όλοι οι υπόλοιποι το αντιλαμβανόμαστε σε πολιτικό επίπεδο: Οτι το «μνημόνιο 2» δεν είναι παρά το πρελούδιο του «μνημονίου 3», όπως ακριβώς το «μνημόνιο 1» ήταν ο προθάλαμος του «μνημονίου 2»!

Ηξεραν και ξέρουν ότι η «ιστορική» τους απόφαση (σ.σ.: αυτή με την οποία εγκαθίστανται τα εργασιακά «Γκουαντανάμο», αφανίζονται οι εργαζόμενοι, εξαϋλώνονται οι συνταξιούχοι και ξεπουλιέται η Ελλάδα) είναι εκείνη η απόφαση που σε μικρό διάστημα οδηγεί και σε τρίτο μνημόνιο!

Ηξεραν και ξέρουν ότι σε δυο χρόνια από τώρα, το 2014, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επωμιστεί νέα ισοπεδωτικά βάρη, αφού, όπως ομολογεί η μυστική έκθεση, οι τράπεζες (πάλι οι τράπεζες) θα έχουν τότε «νέες ανάγκες» και η Ελλάδα θα τελεί ακόμα λόγω της κρίσης και της ύφεσης σε αναζήτηση νέας «σωτηρίας», η οποία θα κοστίσει στον ελληνικό λαό από 50 έως 110 δισ. ευρώ επιπλέον των όσων έχει επωμιστεί μέχρι σήμερα!

Η μυστική έκθεση της τρόικας αποτέλεσε και το κύριο ζήτημα στην πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup.
Εντούτοις, το γεγονός αυτό, δεν εμπόδισε το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο της πλουτοκρατίας, να εμφανιστεί - μόλις λίγη ώρα αργότερα από τη λήξη της συνεδρίασης - ενώπιον του ελληνικού λαού λέγοντας αισχρά ψέματα!

Ετσι και ενώ είναι πια αποδεδειγμένο ότι με την πολιτική τους οδηγούν ανά διετία τον ελληνικό λαό από μνημόνιο σε μνημόνιο (2010, 2012 και τώρα το 2014), έχουμε το εξής σκηνικό:
Το κάθε προηγούμενο έγκλημά τους να το γιορτάζουν και να το επικυρώνουν εκφωνώντας «επετειακούς» λόγους και εκτοξεύοντας εκείνα τα μπαλκονάτα παραμύθια περί «σωτηρίας», που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν παρά την προεργασία του αμέσως επόμενου,
προετοιμασία του αμέσως επερχόμενου, προανάκρουσμα του ήδη προαποφασισμένου νέου εγκλήματος!

Το θέμα βέβαια δεν είναι ότι στις μεταξύ τους, στις μυστικές τους συναθροίσεις, ομολογούν πως το πρόγραμμά τους «δεν βγαίνει» για το λαό.
Το θέμα είναι ακριβώς το αντίθετο.
Οτι, δηλαδή, η πολιτική τους είναι φτιαγμένη, είναι κατασκευασμένη με τούτο το σκοπό:
Να... «μην βγαίνει»!

Ποτέ δεν είχαν και δεν θα έχουν «αγωνία» για την τύχη του λαού. Ποτέ δεν εφάρμοσαν μια πολιτική εξόδου του λαού από την κρίση. Τέτοια πολιτική ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να έχουν.
Τέτοια πολιτική μέσα στο σύστημα που παράγει τις καπιταλιστικές κρίσεις και από αυτούς που υπηρετούν τον καπιταλισμό, ούτε υπήρξε, ούτε μπορεί να υπάρξει.
Η πολιτική τους, αυτό που βαφτίζουν και προωθούν ως «ελεγχόμενη χρεοκοπία», είναι να σπρώχνουν τον λαό βαθύτερα στην κρίση, φορτώνοντας στις πλάτες του τα βάρη της, να τον χρεοκοπούν, να τον πτωχεύουν, να τον καταστρέφουν ανεξέλεγκτα, για να διασωθούν οι κεφαλαιοκράτες με το λιγότερο γι' αυτούς κόστος από την κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Με άλλα λόγια:
Δεν πρόκειται περί «λάθους» που έστω και εν κρυπτώ το παραδέχονται ή που μέσω ενός άλλου «μείγματος» θα... διορθωθεί.
Οχι!
Η βαρβαρότητά τους δεν έχει τέλος και δεν «διορθώνεται».
Η επιτυχία, δε, της πολιτικής τους βασίζεται σε μια προπαγάνδα που μέσα από διαδοχικές «νίκες», «επιτυχίες» και «ιστορικές» αποφάσεις, θα εμφανίζει, από μνημόνιο σε μνημόνιο και από «σωτηρία» σε «σωτηρία», την κάθε νέα θηριωδία εναντίον του ελληνικού λαού σαν «αναπόφευκτη»!

Για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα:
Εκβιασμούς, τρομοκρατία, εκφοβισμό, κινδυνολογία, καταστολή, προβοκάτσιες και ψέμα. Πολύ ψέμα!
Εκτελούν το λαό και για να μην αντιδράσει τον απειλούν (αυτοί που τον εκτελούν) με... «εμφύλιο»!
Δεν αφήνουν πέτρα πάνω στην πέτρα και για να μην αντιδράσει ο λαός τον απειλούν με... «αποσταθεροποίηση»!

Εφαρμόζουν κατά γράμμα το εγχειρίδιο της απάτης.

Ψέμα. Πολύ ψέμα!

Επιφέρουν την ραγδαία υποτίμηση της αξίας της ζωής του εργαζόμενου λαού στα επίπεδα του είλωτα, και ταυτόχρονα με τον πιο αδίστακτο τρόπο ανακηρύσσουν σε δόγμα τους και σε «χειρουργικό - τεχνοκρατικό» εργαλείο για τον σφαγιασμό του λαού την υποτίμηση της νοημοσύνης του.

Λειτουργούν με πυξίδα τον κυνισμό της τάξης των κηφήνων, που πίσω από κλειστές πόρτες χαριεντίζονται με διαπιστώσεις του τύπου:
«Κανείς δεν έχασε στην Ελλάδα υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού»...

Μόνο που, πλέον, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.
Ζαλισμένοι καθώς είναι από το χρέος τους να υπηρετούν την τάξη των χορτάτων, δεν έχουν αντιληφθεί ότι το διάστημα που χωρίζει το ψεύδος από την αποκάλυψή του έχει εσχάτως σμικρύνει δραματικά - γι' αυτούς.

Τώρα πια, για να τιναχτούν τα «πανηγύρια» τους στον αέρα, δεν αρκούν παρά δυο - τρία δευτερόλεπτα:

Οσο, δηλαδή, κρατάει μια ματιά στους κάδους απορριμμάτων, εκεί που άνθρωποι κρέμονται ψάχνοντας για ένα κομμάτι ψωμί.
Οσο κρατάει μια ματιά στις ουρές των συσσιτίων και των αστέγων.
Οσο κρατάει η «λάμψη» από το μηνιάτικο των 400 ευρώ!

Αν αυτοί χρειάζονται περίπου δυο χρόνια για να σέρνουν τον ελληνικό λαό από το ένα μνημόνιο στο άλλο, ο ελληνικός λαός μέσα από τις τόσες θυσίες και μέσα από τόσα βάσανα εκείνο που «κέρδισε» είναι να του χρειάζονται πια μόνο δυο - τρία δευτερόλεπτα για να «διαβάζει» πεντακάθαρα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον που του ετοιμάζουν.

Αλλά αυτός ο χρόνος, ο πολύτιμος χρόνος που για να τον «κερδίσει» ο λαός τον πλήρωσε και τον πληρώνει με το αίμα του, δεν είναι ανεξάντλητος. Και δεν πρέπει να πάει χαμένος. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα. 

Για την οργάνωση και την αντεπίθεσή του.

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2012/02/blog-post_1933.html
Διαβάστε περισσότερα»

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη μικρή νίκη



του συνάδελφου Μάκη Γεροντίδη   
Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΠΑΡΩΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ !!
 ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ-  ΜΑΖΙ  ΜΠΟΡΟΥΜΕ  ΝΑ  ΤΟΥΣ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ 
 
  Το Σάββατο 18/2 οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. του Ν. Αττικής πέτυχαν μια πρώτη νίκη στον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στις απολύσεις, στη διάλυση των υπηρεσιών και στον εργασιακό μεσαίωνα πού μας ετοιμάζουν. Πέτυχαν να ματαιώσουν ένα διαγωνισμό-παρωδία καταδικασμένο στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων που σκοπό είχε να δημιουργήσει έναν ξεχωριστό ελεγκτικό μηχανισμό, μέσω της «αξιολόγησης» από «ικανούς» και «άξιους», αλλάζοντας τις εργασιακές σχέσεις στο όνομα της «πάταξης της φοροδιαφυγής».

   Η κυβέρνηση του μνημονίου, της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ επιστράτευσε 2 διμοιρίες ΜΑΤ για να κάμψει την αποφασιστικότητα και την μαχητικότητα 1000 περίπου εργαζόμενων που συγκεντρώθηκαν έξω από το εξεταστικό κέντρο της σχολής Δημόσιας Διοίκησης, από τις 9 πμ για να δηλώσουν την αντίθεσή τους. Η ηγεσία της ομοσπονδίας και του συλλόγου ήθελε μια συμβολική και «μουγκή» διαμαρτυρία για το θέα-Αθήναι. Όμως οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν εκεί πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, μπήκαν μπροστά στην είσοδο του εξεταστικού κέντρου και έπεισαν με την αποφασιστικότητα τους την πλειοψηφία των συναδέλφων που είχαν κάνει αίτηση για το διαγωνισμό να μην μπουν μέσα και να μην νομιμοποιήσουν μια τέτοια διαδικασία. Η επέμβαση των ΜΑΤ έφερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε η ηγεσία του υπ. οικονομικών. Παρά τη τρομοκρατία και τη σύλληψη συναδέλφου, οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν ακόμα περισσότερο κατανοώντας πως «αξιολόγηση» και ΜΑΤ πάνε μαζί.  Έμειναν στο χώρο μέχρι τις 2μμ και μετά έκαναν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Πετραλώνων, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του συνάδελφου πού είχε συλληφθεί και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

   Ο διαγωνισμός δεν έχει πλέον κανένα ψευτοκάλλυμα «νομιμότητας». Οι 220 που μπήκαν τελικά μέσα, στο εξεταστικό κέντρο, από τους 870 πού είχαν κάνει αίτηση, επιβεβαίωσαν ότι ο διαγωνισμός είναι ΠΑΡΩΔΙΑ. Προσπάθησαν να μας πείσουν μέσω της «αξιολόγησης» ότι κάποιοι «περισσεύουν» και πρέπει να «πεταχτούν» έξω. Ότι φταίμε εμείς για τα χαμηλά έσοδα και τη φοροδιαφυγή. Προσπάθησαν να μας βάλουν σε αντιπαράθεση μεταξύ μας, να βλέπουμε σαν «εχθρό» το διπλανό μας. Η στάση που πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε είναι:

      ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 
είτε γραπτές, είτε προφορικές.
        ΔΕΝ   ΘΑ   ΔΕΧΤΟΥΜΕ   ΚΑΜΜΙΑ   ΑΠΟΛΥΣΗ

Απέναντι στη εξαθλίωση και την ταπείνωση που οδηγεί το ατομικό βόλεμα να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια του συλλογικού αγώνα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, παίρνουμε αποφάσεις για καταλήψεις-απεργίες για να σταματήσουμε τις απολύσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν Κυβέρνηση-Ε.Ε-Δ.Ν.Τ.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, με συλλογικές αποφάσεις σε χώρους δουλειάς, από τους χαλυβουργούς μέχρι το νοσοκομείο του Κιλκίς, παίρνουν τη διεύθυνση της δουλειάς τους στα χέρια τους, κάνοντας πράξη τον εργατικό έλεγχο. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος για να βάλουμε τέλος στους πλαστούς εκβιασμούς είναι η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ μέχρι να στείλουμε στην εφεδρεία την κυβέρνηση, να διώξουμε την τρόικα και τους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους, να επιβάλουμε μονομερή διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με έλεγχο των εργαζομένων, απαγόρευση των απολύσεων, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ανθρωπιά και προοπτική για εμάς, τα παιδιά μας, το μέλλον της χώρας και της ανθρωπότητας.     

  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ-ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ  ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
εργατική αλληλεγγύη - ριζοσπαστική παρέμβαση

Διαβάστε περισσότερα»

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ».

Πηγή: eforiakoi.org
Ξεκίνησε σήμερα η προσπάθεια του υπουργείου, για την υλοποίηση της μνημονιακής επιταγής, για επιλογή 2.000 ελεγκτών, μέσω ενός διαγωνισμού – παρωδία.
            Εκατοντάδες συνάδελφοι, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου και ακολουθώντας το κάλεσμα του συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω απ’ το χώρο, που είχε οριστεί ως εξεταστικό κέντρο, ενημερώνοντας όσους είχαν κάνει αίτηση συμμετοχής, για τις επιπτώσεις της όλης διαδικασίας και καλώντας τους να μην συμμετέχουν.
            Η ανταπόκριση των συναδέλφων που είχαν κάνει αίτηση, ήταν ιδιαίτερα θετική, έκτος ελαχίστων περιπτώσεων και η όλη διαδικασία έβαινε προς πλήρη αποτυχία. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυν,ο το υπουργείο επιστράτευσε τα γνωστά μέσα. Τουλάχιστον πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ, κύκλωσαν το χώρο και με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών απ’ τους συγκεντρωμένους συναδέλφους, απωθούσαν και χτυπούσαν όσους περιφρουρούσαν το χώρο.
            Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, προχώρησαν και στη σύλληψη του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Πετραλώνων.
            Τα ΜΑΤ δημιούργησαν ασφαλείς διαδρόμους και μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες οδήγησαν μερικές δεκάδες συναδέλφους (που ήθελαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό) στην αίθουσα των εξετάσεων. Χαρακτηριστική βέβαια της κατάστασης, είναι η εικόνα των στελεχών του υπουργείου, τα οποία έβγαιναν στην πόρτα του κτιρίου, προσπαθώντας να πείσουν συναδέλφους να περάσουν στο χώρο των εξετάσεων, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
            Τελικά και χωρίς να είναι διασταυρωμένο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το άθροισμα όσων συμμετείχαν τελικά στο διαγωνισμό παρωδία, ανέρχεται περίπου στα εκατόν ογδόντα επτά άτομα, από τα 990 που είχαν κάνει αίτηση συμμετοχής.
            Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το σύνολο των συγκεντρωμένων κατευθύνθηκε με πορεία στο αστυνομικό τμήμα Πετραλώνων, στο οποίο συνέχισε να κρατείται ο συνάδελφος Αλεξιάδης, προκειμένου να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή του. Τη στιγμή όμως που η πορεία έφτανε στο Αστυνομικό Τμήμα, ο συνάδελφος μεταφερόταν με χειροπέδες στα χέρια, σε κλούβα της αστυνομίας με προορισμό τη ΓΑΔΑ και από εκεί τα δικαστήρια, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες. Στις 16.00 περίπου τον μετέφεραν στη Ευελπίδων, όπου βρισκόταν ήδη πολλοί συνάδελφοι, πάντα με χειροπέδες, όπου και ορίστηκε δικάσιμος για την Τρίτη 21/2.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ      
Διαβάστε περισσότερα»